Русия и Северна Корея са се договорили за среща на върха

Сергей Лавров и Ким Чен-ун

КНДР и Русия са се договорили за среща на най-високо равнище през тази година, като тя ще бъде свързана с годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни, съобщи днес официалната севернокорейска агенция КЦТА, цитирана от ТАСС.


Договореността е била постигната по време на преговорите на руския външен министър Сергей Лавров с лидера на КНДР Ким Чен-ун в Пхенян. Те са се споразумели "да бъдат активизирани контактите на високо равнище, обмена и сътрудничеството в различни сфери, в частност да бъде осъществена и среща на висшите ръководители на КНДР и Руската федерация през тази година, когато се отбелязва 70-годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни".


Според Ройтерс, която също цитира КЦТА, Ким Чен-ун е потвърдил пред руския външен министър, че остава твърдо ангажиран с денуклеаризацията на Корейския полуостров. Той добавил, че се надява проблемите в отношенията между КНДР и САЩ и денуклеаризацията на полуострова да бъдат решени "поетапно".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?