Русия и страни от ОПЕК готови да замразят петролния добив

Русия и страни от ОПЕК готови да замразят петролния добив

Русия и три страни членки на Организацията на държавите износителки на петрол - Саудитска Арабия, Катар и Венецуела, са готови да замразят добива на петрол на нивото от 11 януари, ако и другите страни производителки се присъединят към инициативата. Това съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак след среща в Доха, Катар, цитиран от ведомството си.

Новината идва на фона на повишаване на цената на черното злато в азиатската електронна търговия. Априлските доставки на петрол сорт Брент от Северно море поскъпнаха с 1.15 долара до 34.54 долара за барел, а американският лек суров петрол повиши котировките си с 1.33 долара до 30.77 долара за барел.

В петък един барел от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 26.74 долара.

В същото време обаче предлагането на суровината продължава да надхвърля търсенето, което и налага вземането на мерки по ограничаване на добива. Преди ден от Международната агенция по енергетика намалиха прогнозите си за търсенето на петрол през настоящата година с 10 хил. барела на денонощие до 1.25 млн. барела.

Принципното съгласие на четирите държави обаче трябва да бъде одобрено и от останалите страни производителки и това е условието, поставено от Катар, предаде руската агенция ТАСС, цитирайки телевизия "Ал Арабия". Министърът на петрола на Саудитска Арабия Али ал Нуайми изрази надежда това да се случи. След преговорите той каза, че тази мярка съответства на пазарната логика и уточни, че "икономиката на Саудитска Арабия ще се справи без проблем и при сегашните цени на петрола на световния пазар".

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?