Русия и Турция ще се координират в Сирия след изтеглянето на американските войски

Сергей Лавров

Москва и Анкара са постигнали договореност за координация между военните представители на терен в Сирия след изтеглянето на американските войски от арабската република. Това съобщи министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров след преговори на високо равнище между Русия и Турция в Москва.

Лавров, цитиран от ТАСС, посочи, че на разговорите е било отделено особено внимание на новите обстоятелства, възникнали във връзка с обявеното от САЩ решение за изтегляне на американските войници от Сирия.

"Беше постигнато разбиране за това как военните представители на Русия и Турция на терен ще продължат да координират своите стъпки при новите условия с цел окончателно изкореняване на терористичната заплаха в Сирия", заяви Лавров.

Турция и Русия имат обща цел да прочистят Сирия от всички терористични организации, заяви и турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция. Чавушоглу каза, че Турция ще продължи тясното сътрудничество с Иран и Русия за Сирия и по други регионални въпроси.

На срещата в Москва Русия и Турция са потвърдили принципа за спазване на териториалната цялост на Сирия.

"И от двете страни бе подчертано, че цялата работа ще бъде вършена при строго спазване на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, включително безусловно уважение към суверенитета и териториалната цялост на Сирия", заяви руският външен министър.

Решението за изтегляне на американските сили от Сирия бе обявено от президента на САЩ Доналд Тръмп на 19 декември.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят