Русия и Турция ще увеличават капацитета на "Син поток"

Русия и Турция се договориха за увеличаване на мощността на газопровода "Син поток", който доставя руски газ по дъното на Черно море до Турция. Президентът на "Газпром "Алекесй Милер и турският министър на енергетиката Танер Йълдъз са се разбрали капацитетът на тръбата да се увеличи от сегашните 16 млрд. куб. м годишно на 19 млрд. , съобщиха от руския газов гигант в сряда.

За разширяването на газопровода цел ще бъдат модернизирани компресорната
станция "Береговая" в Русия и приемащият терминал Дурусу в Турция", се отбелязва в съобщението.

Договорено е също така в близко време "Син поток" да бъде максимално натоварен с руски газ, за да се отговори на нарастващите текущи нужди на руските потребители.

От "Газпром" съобщават още, че очакват пред 2014 г. ще постигнат исторически рекорд на доставките на руски газ за Турция - 30 млрд. куб. метра спрямо 26.6 млрд. година по-рано.

Проектната мощност на построения преди повече от 10 години газопровод е 16 млрд. куб. м, но в действителност неговият обем не винаги е запълван. Така например през 2012 г. Турция получи по това трасе 14.7 млрд. куб. м, а през миналагтаг одина количествата намаляха до 13.7 млрд. куб. м.

"Газпром" изнася суровина по "Син поток" съгласно подписан с турската компания БОТАШ договор, според който руската компания трябва да достави 365 млрд. куб. м за срок от 25 години.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?