Русия и Украйна подписаха в последния момент нова газова сделка

Путин и Зеленски си размениха поздравления за Нова година и обещаха да договорят нова размяна на затворници

Русия и Украйна подписаха в последния момент нова газова сделка

Руската компания "Газпром" и украинската "Нафтогаз" подписаха в нощта срещу вторник споразумение за транзита на руски газ през Украйна и пакет други документи. Договореността бе постигната още на 20 декември, но подписите бяха поставени едва едно денонощие преди изтичането на предишния контракт, предаде Би Би Си.

Преговорите за транзита и доставките на газ продължиха няколко седмици, докато страни се обвиняваха взаимно в бавене и задържане на новия договор, което би могло да доведе да прекратяване на газовите доставки и нова газова криза.

Принципната договорка бе постигната на 20 декември на преговори в Минск. Тогава бе подписан междуправителствен протокол, съгласно който руският концерн "Газпром" да изплати на украинската газова компания "Нафтогаз" 2.9 милиарда долара съгласно решението на Стокхолмския арбитраж. Протоколът предвиждаше също отказ на двете страни от взаимни претенции и подписване на нов петгодишен договор.

След като Москва плати на Киев, във Виена започнаха конкретни разговори по новата сделка.

"След пет дни непрекъснати двустранни преговори, във Виена бяха приети окончателни решения и достигнати финални договорености", съобщи шефът на "Газпром" Алексей Милер. Той допълни, че "едновременно с това е подписан цял комплект от договорености и контракти и тези договорености наистина се явяват голяма пакетна сделка, което възстанови баланса на интересите на страните".

Шефът на компанията "Нафтогаз" изрази във вторник благодарност към международните партньори, в частност САЩ, за оказаната подкрепа за Украйна на преговорите с руската страна по газовата сделка, в резултат на които бе подписан петгодишен договор с "Газпром" за транзита на газ.

"Благодарни сме на Европейската комисия за последователната ѝ позиция, свидетелство за признаване на надежността и ефективността на газопреносната система на Украйна, а също и на американските партньори - за подкрепата за енергийната сигурност на европейския континент", заяви Андрей Коболев в декларация на сайта на компанията.

По думите му постигането на този резултат е станало възможно благодарение на системната работа на екипа на "Нафтогаз" за разясняване на рисковете от строителството на "Северен поток - 2" и налагането на санкции срещу него от правителството на САЩ.

Заместник-председателят на Еврокомисията, бившият комисар за енергийния съюз Марош Шефчович, който продължава да отговаря за въпроса за транзита на руски газ за Европа през Украйна, приветства подписването на договора.

"Високо ценя упоритата работа и усилия! Благодарение на сключеното миналата седмица политическо споразумение между Русия, Украйна и ЕК транзитният договор между съответните компании, гарантиращ постоянен поток на газ към Европа от 1 януари 2020 г., вече е подписан и подпечатан", написа той в Туитър.

На 19 декември стана известно, че е постигнато принципно съгласие за газа между Русия, Украйна и ЕС в резултат от преговори в Берлин. На 27 декември Шефчович подписа писмо, потвърждаващо готовността на украинската газопреносна система да работи в съответствие със законодателството на ЕС.

Путин и Зеленски се разбраха да работят по нова размяна на затворници

Междувременно в последния ден на отиващата си година президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски проведоха телефонен разговор и се споразумяха да започнат незабавно работа по нова размяна на затворници, предаде Ройтерс, като цитира изявление на украинското президентство.

Путин и Зеленски се договориха да направят списъци на украинци, включително задържани в анексирания от Русия украински полуостров Крим, които да бъдат разменени за задържани в Украйна руснаци.

Двамата президенти си размениха поздравления по случай Нова година и се обявиха за развитие на руско-украинските отношения през 2020 г., съобщава пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Путин и Зеленски приветстваха и извършената на 29 декември размяна на пленници между украинските власти и проруските сепаратисти в Източна Украйна, както и сключването на договора за транзит на руски газ през територията на Украйна, отбелязва пресслужбата на украинското президентство. Двамата са изразили надежда, че в най-скоро време ще започне пълно прекратяване на огъня в Донбас.

Президентите Путин и Зеленски "подчертаха значението на сключената "пакетна" сделка, предвиждаща продължаването на транзита на руски газ за Европа през територията на Украйна", се казва в изявлението на Кремъл за телефонния разговор. Двамата са отбелязали също "конструктивния характер на проведените преговори, резултатите от които създават благоприятна атмосфера за решаване на други двустранни проблеми".

Извършената размяна на пленници "следва споразуменията, постигнати на срещата на върха на "нормандската четворка" на 9 декември в Париж и способства за укрепването на взаимното доверие", се казва още в изявлението на Кремъл. Двамата президенти "наблегнаха на необходимостта страните във вътрешноукраинския конфликт да продължават постепенната реализация на Минския "комплекс от мерки".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?