Русия и Украйна водят непреки разговори за въздушен коридор над Черно море

Русия и Украйна водят непреки разговори за въздушен коридор над Черно море

Русия и Украйна водят непреки разговори за отварянето отново за граждански полети на ключов въздушен коридор над Черно море. Ако това се осъществи, Украйна ще получи така необходимите ѝ такси за прелитане на самолети и ще се намали задръстванията по други въздушни пътища, предаде Ройтерс, като се позова на пет източника, запознати с въпроса.

Разговорите са в кулоарите на срещата по въпросите на безопасността на Международната организация за гражданско въздухоплаване /ИКАО/, започнала в понеделник и продължаваща до 5 февруари в Монреал, в Канада.

На тази среща лидерите от сектора на гражданското въздухоплаване искат да получат мандат за въвеждане на нови стандарти за безопасност след серията от авиокатастрофи с много жертви през 2014 г., оказала се най-смъртоносната година за гражданското въздухоплаване през последното десетилетие.

Разговорите в Монреал са насочени върху усилията за приемане на нови стандарти за глобално проследяване на полетите и за сътрудничество във връзка с рисковете при прелитане над зоните в конфликт.

Официални представители работят по въпроса за постигане на споразумение между Украйна и Русия, което ще позволи подновяване на полетите в международното въздушно пространство, управлявано от Украйна край бреговете на полуостров Крим, анексиран от Русия през март миналата година. Форумът на ИКАО в Монреал осигурява неутрален терен за двете съседни страни за разрешаване на този проблем между тях.

Въздушното пространство, което е над Черно море и Азовско море, се превърна в зона забранена за полети за международния въздушен трафик миналия април. Авиационни агенции, в това число и американското Управление за гражданско въздухоплаване предупредиха пилотите, че в района може да получат разнопосочни инструкции от украински и руски диспечери.

Въпросното въздушно пространство, което е част от добре разработен коридор за гражданските полети до Близкия изток и Азия, не се простира над Крим или над Източна Украйна, където през юли миналата година беше свален малайзийски самолет.

ИКАО възложи на Украйна да контролира това въздушно пространство, въпреки руския контрол над Крим и миналия август Украйна поиска отварянето на въпросния коридор, който е над международни води.

След свалянето на малайзийския самолет авиокомпании промениха курса си и сега отварянето на искания от Украйна коридор ще облекчи трафика на други места, смята Вадим Пристайко, новия украински заместник-външен министър. Той увери, че, въпреки че летището в Симферопол, на Крим, е в руски ръце и въпреки че проруските сепаратисти печелят територии в Източна Украйна, украинските авиодиспечери могат да направляват безопасно граждански самолети над Черно море от летището в Одеса.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?