Русия и Виетнам ще търсят заедно нефт в Печорско море

Дмитрий Медведев и Ву Хюи Хоанг

Споразумения за сътрудничество в енергетиката, инвестициите, здравеопазването и културата бяха подписани по време на посещението на руския премиер Дмитрий Медведев във Виетнам, предаде ТАСС в понеделник.

Държавните "Газпром нефт" и "Петровиетнам" подписаха меморандум за разширяване на сътрудничеството в областта на съвместното проучване, разработване и добив на нефт и газ в Печорско море. Двете страни са се договорили да гарантират инвестициите в петролните проекти в шелфа на Виетнам и на територията на Русия. До края на октомври 2015  г. ще бъде определен списъкът с приоритетните находища и ще се съгласуват основните условия за сътрудничество за посписване на обвързващи споразумения.

Двете компании също така са утвърдили основните условия за придобиването от "Газпром" на дял от 49 на сто от уставния капитал на нефтената рафинерия "Биншон рефайнинг енд петрокемикълс" (Binh Son Refining and Petrochemical) и да инвестира в същия размер бъдещата модернизация на предприятието.

Освен това руската "ИНТЕР РАО - Експорт" и виетнамската "Норт пауър сървис" (North Power Service) се споразумяха за модернизиране на електростанции на територията на Виетнам.

Руските държавни железници (РЖД) и Виетнамските железопътни линии също подписаха документ за сътрудничество.

Руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров подписа със своя виетнамски колега Ву Хюи Хоанг съвместна декларация за приоритетни инвестиционни проекти. В Ханой Медведев изрази увереност, че спадът в стокооборота между Русия и Виетнам е временен и че е възможно той да достигне 10 милиарда долара през 2020 година.

На пресконференция след разговори с виетнамския министър-председател Нгуен Тан Зунг руския премиер отбеляза, че през последните години търговският обмен между двете страни е нараствал с около 20 процента годишно. Миналата година е имало известно свиване на стокообмена, но с временен характер, допълни Медведев.

Той съобщи също така, че се проучва възможността за сглобяване на руски автомобили във Виетнам. Двете страни са се споразумели да изпълнят план от 17 инвестиционни проекта, изтъкна той.

Русия очаква скоро да бъде подписано рамково споразумение за изграждане на АЕЦ във Виетнам, посочи Дмитрий Медведев. На срещата с виетнамския му колега е обсъдено и сътрудничеството в петролния и газовия сектор.

Руският премиер подчерта, че очаква с нетърпение посещението в Хошимин, където ще има среща на представители на деловите среди на Русия и Виетнам.

Той отбеляза, че скоро ще бъде подписано споразумение за свободна търговия между Виетнам и Евроазиатския икономически съюз. Виетнамският премиер заяви, че очаква споразумението да бъде подписано през първата половина на 2015 година.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?