Русия има диамантено поле, достатъчно да захранва пазара 3000 години

Русия има диамантено поле, достатъчно да захранва пазара 3000 години

Русия има “диамантено поле с трилиони карати”, което може да захранва световните пазари в следващите 3000 години напред, съобщи ИТАР-ТАСС.

Залежите са били открити още по съветско време - през 1970-те години, под метеоритен кратер в източен Сибир. Кратерът е известен като "Астроблемът Попигай".

Находището обаче е било запазено в тайна заради другите доходоносни диамантени мини на СССР и заради плановете за производство на изкуствени елмази.

Сега обаче руските власти решили да разкрият тайната и Москва разрешила на учените от Института по геология и минералогия в Новосибирск да разкажат на журналисти по темата. Според учените диамантите от Попигай са двойно по-твърди от обичайното, което ги прави идеални за индустриална и научна употреба.

Диамантеното поле може да обърне наопаки световните пазари на диаманти, твърди Николай Попиленко, директора на института. Според него залежите в кратера са десет пъти по-големи от целия световен резерв от диаманти. “Говорим за трилиони карати”, каза Попиленко.

За сравнение в момента резервите в другото голямо диамантено поле на Русия – Якутия, са около един милиард карата.

Според геолозите камъните в Попигай произхождат от забиването на метеор в графит с голяма скорост.

Споделяне

Още от Бизнес