Русия има интерес от приватизацията на "Булгартабак"

Председателят на руската Дума Генадий Селезньов заяви, че руската страна проявява интерес към приватизацията на "Булгартабак". Преди седмица, по време на посещението на руския вицепремиер Кудрин в София стана ясно, че Русия има претенции към сгради и имущество на "Булгартабак" и "Горубсо" на стойност около 800 млн. долара по Парижкия договор от 1947 г. Засега няма официална информация дали има връзка между искането за сгради на "Булгартабак" и желанието за приватизация на холдинга от руска страна.

Генадий Селезньов изрази задоволство, че българското правителство е предпочело руската компания МиГ за ремонта и модернизацията на българските самолети МиГ-29. В изказването си пред форума България - Русия Генадий Селезньов изтъкна необходимостта от по-добър политически климат за активизиране на икономическите контакти между България и Русия и подчерта съществуващата близост между двете държави.

Генадий Селезньов е в България от три дни начело на руска парламентарна делегация по покана на председателя на българския парламент Огнян Герджиков.

Руската делегация взе участие в тържествата по случай националния празник на България 3 март. По време на срещите си у нас Генадий Селезньов нееднократно показа неудовлетворението на Москва от желанието на България за членство в НАТО и каза пред външния министър Соломон Паси, че при първата трудност България ще почука на вратата на Русия, а не на Брюксел.

Споделяне

Още от България