Русия инвестира 50 млрд. долара в космически програми

Русия ще инвестира 1.6 трилиона рубли (50 милиарда долара) в космически програми до 2020 г., заяви президентът Владимир Путин.

Руският президент посети новия космодрум Восточний в далекоизточната Амурска област, където се строят стартови площадки.

 

"Космосът е такава сфера от руско-американските отношения, в която няма противоречия. Космосът е такава сфера от съвместната ни дейност, която дава възможност да забравим всички трудности в международните отношения, да градим контакти в най-перспективната високотехнологична сфера, без да мислим за никакви проблеми, мислейки за бъдещето, за бъдещето на страните ни, за бъдещето на човечеството", заяви Путин.

 

По време на видеовръзката с МКС той поздрави екипажа по случай днешния Ден на космонавтиката. Путин изрази надежда, че космодрумът и бъдещият научен комплекс край него Восточний ще се използват не само от руски експерти, но и от техни колеги в САЩ, Европа и други държави, съобщи ИТАР-ТАСС.

 

Първите пускове от новия космодрум са насрочени за 2015 г., от 2018 г. ще започнат стартове на пилотирани апарати, а от 2020 г. нататък вероятно ще бъдат изстрелвани свръхтежки ракети, например към Луната и към Марс, каза Путин. Той предложи градът, който ще израсне около космодрума, да бъде наречен с името на

Константин Циолковски, основоположника на космическата наука в Русия.

 

Според Путин Русия ще продължи да използва и космодрума Байконур в Казахстан, отбелязва Асошиейтед прес и припомня, че по официални данни стойността на проекта Восточний е близо 10 милиарда долара.

 

"В близките години Русия трябва да ликвидира видимото си изоставане в Космоса от водещите космически държави", заяви Владимир Путин на съвещание за бъдещето на отрасъла във федерацията.

 

Вицепремиерът Дмитрий Рогозин представи на президента проект за държавна стратегия в тази област. Той предлага по-специално Русия активно да използва държавно-частно партньорство в космическата си дейност до 2030 г., да създаде "пазар за космически услуги, да насърчи търсенето на резултати от космическата дейност".

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?