Русия инвестира 50 млрд. долара в космически програми

Русия ще инвестира 1.6 трилиона рубли (50 милиарда долара) в космически програми до 2020 г., заяви президентът Владимир Путин.

Руският президент посети новия космодрум Восточний в далекоизточната Амурска област, където се строят стартови площадки.

 

"Космосът е такава сфера от руско-американските отношения, в която няма противоречия. Космосът е такава сфера от съвместната ни дейност, която дава възможност да забравим всички трудности в международните отношения, да градим контакти в най-перспективната високотехнологична сфера, без да мислим за никакви проблеми, мислейки за бъдещето, за бъдещето на страните ни, за бъдещето на човечеството", заяви Путин.

 

По време на видеовръзката с МКС той поздрави екипажа по случай днешния Ден на космонавтиката. Путин изрази надежда, че космодрумът и бъдещият научен комплекс край него Восточний ще се използват не само от руски експерти, но и от техни колеги в САЩ, Европа и други държави, съобщи ИТАР-ТАСС.

 

Първите пускове от новия космодрум са насрочени за 2015 г., от 2018 г. ще започнат стартове на пилотирани апарати, а от 2020 г. нататък вероятно ще бъдат изстрелвани свръхтежки ракети, например към Луната и към Марс, каза Путин. Той предложи градът, който ще израсне около космодрума, да бъде наречен с името на

Константин Циолковски, основоположника на космическата наука в Русия.

 

Според Путин Русия ще продължи да използва и космодрума Байконур в Казахстан, отбелязва Асошиейтед прес и припомня, че по официални данни стойността на проекта Восточний е близо 10 милиарда долара.

 

"В близките години Русия трябва да ликвидира видимото си изоставане в Космоса от водещите космически държави", заяви Владимир Путин на съвещание за бъдещето на отрасъла във федерацията.

 

Вицепремиерът Дмитрий Рогозин представи на президента проект за държавна стратегия в тази област. Той предлага по-специално Русия активно да използва държавно-частно партньорство в космическата си дейност до 2030 г., да създаде "пазар за космически услуги, да насърчи търсенето на резултати от космическата дейност".

Споделяне
Още от Свят