Русия, Иран и Сирия с остро предупреждение срещу нови американски атаки в Сирия

Русия, Иран и Сирия с остро предупреждение срещу нови американски атаки в Сирия

Русия, Иран и Сирия отправиха в петък остро предупреждение към САЩ да не предприемат нови нападения срещу Сирия, съобщи Асошиейтед прес.

Руският външен министър Сергей Лавров, който беше домакин на тристранна среща с иранския и сирийския си колега, отново осъди американската ракетна атака срещу авиобаза в Сирия и предупреди, че други подобни действия ще имат "тежки последици не само за региона, но и за глобалната сигурност".

САЩ обстрелваха сирийската авиобаза, откъдето се предполага, че е било извършено химическото нападение срещу селището Хан Шейхун, довело до смъртта на над 80 души, за което Вашингтон обвини сирийския режим. Дамаск отрича.

Външните министри на Русия, Иран и Сирия настояха за безпристрастно и обективно разследване под егидата на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Сирийският външен министър Уалид Муалем каза, че Сирия е готова да приеме мисия на ОЗХО. Той изрази мнение, към което се присъединиха Лавров и иранският външен министър Джавад Зариф, че ракетният удар на САЩ е имал за цел да подкопае мирния процес в Сирия и да доведе до смяна на властта.

Тримата външни министри настояха САЩ да уважават суверенитета на Сирия и изразиха обща позиция, че става дума за акт на агресия и грубо нарушение на устава на ООН. Муалем каза също, че "историята с нападението с отровен газ в сирийския град Хан Шейхун е изфабрикувана акция, тъй като Сирия не притежава химически оръжия".

Лавров, Зариф и Муалем обещаха да продължат общата борба с тероризма в Сирия. Руският външен министър добави, че Москва ще продължи да оказва на правителството на Срия необходимата подкрепа за възстановяването на мира в страната.

Споделяне

Още от Свят