Русия, Иран и Турция подписаха споразумение за "деескалационни зони" в Сирия

Русия, Иран и Турция подписаха споразумение за "деескалационни зони" в Сирия

Турция, Иран и Русия подписаха споразумение, предвиждащо да се създадат "деескалационни зони" в Сирия с цел намаляване на насилието на нейната територия, предаде Асошиейтед прес.

Докато представителите на трите страни подписваха споразумението на преговорите за Сирия в казахстанската столица Астана, някои членове на делегацията на сирийската опозиция протестираха крещейки, и напуснаха конферентната зала. Опозицията протестираше срещу участието на Иран в конференцията, който според нея е страна във войната.

Казахстанското споразумение предвижда да бъдат създадени четири зони в Северна, Централна и Южна Сирия.

Турското външно министрество заяви, че зоните за сигурност ще включват цялата провинция Идлиб, както и части от Алепо, Латакия и Хомс, предаде Ройтерс.

Министерството уточни, че съгласно споразумението ще бъде забранено всякакво използване на оръжия в тези зони и то ще позволи доставки хуманитарна помощ.

Следващият кръг от сирийските преговори ще бъде в Астана в средата на юли, заяви казахстанският министър на външните работи Кайрат Абдрахманов, цитиран от Ротйерс и ТАСС.

Споразумението за създаване на "зони за деескалация" в Сирия ще влезе в сила в събота и се очаква сирийските военновъздушни сили да спрат полетите си над тези райони. Това заяви Александър Лаврентиев, ръководител на руската делегация на преговорите за Сирия в Казахстан, цитиран от Асошиейтед прес.

Сирийското правителство ще спазва споразумението, освен ако бунтовнически групи в тези райони извършват нападения, добави Лаврентиев на пресконференция в казахстанската столица. Според него Турция, Иран и Русия са се споразумели, че е възможно да се допускат международни наблюдатели, ако трите страни постигнат единодушие по този въпрос.

Русия е готова да изпрати наблюдатели на примирието в "зоните за деескалация", заяви Лаврентиев, цитиран от ТАСС. Зоните се установяват за срок от половин година, добави той. Възможно е срокът на действието им да се удължи автоматично с още толкова, ако не се променят обстоятелствата или страните гаранти не вземат друго решение.

Въоръжената сирийска опозиция заяви, че не може да приеме създаването на зони за сигурност в Сирия, защото това заплашва териториалната ѝ цялост, предаде Ройтерс.

"Искаме Сирия да запази целостта си", заяви представителят на опозицията Осама Абу Зейд след подписването на меморандума от трите страни. "Ние сме против разделение на Сирия. Що се отнася до споразумението, ние не сме страна по това споразумение и разбира се, никога няма да го подкрепим, докато Иран е наричан страна гарант", добави той.

Абу Зейд заяви също, че има "голямо разминаване" между обещанията и действията на Русия.

Вероятно ще продължат военните действия срещу свързаната с Ал Каида група, известна като Комитет за освобождаване на Леванта ("Тахрир аш Шам"), съобщава АП. Групировката има активно присъствие в районите, където се очаква да бъдат разположени четирите зони за сигурност.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?