Русия иска 23 490 долара за откраднати български архиви

Русия иска 23 490 долара за откраднати български архиви

Русия иска 23 490 щатски долара за 13 500 страници от така наречените "трофейни архиви", които Съветската армия е изнесла в СССР по време на Втората световна война, съобщи "Дневник.бг", като се позова на доц. Михаил Груев, председател на държавната агенция "Архиви".

Българските архиви са изнесени в Москва през периода 1944 - 1945 г.

"Руснаците се държат, като при преговорите за газа. Те казват "ние сме ви ги снимали, но цената е 1.74 долара на страница и то на ксерокопие, а не на дигитално копие. Платете ги за да продължим да търсим", казва председателят на държавната агенция доц. Михаил Груев.

Той е отказал страната ни да плати тази цена и я определя като абсурдна.

България няма опис от който да е ясно, какво са отнесли със себе си съветските войски.

"Руската страна казва, дайте ни опис за да видим дали тези документи ги има при нас. Това е станало още през 2008 г.", разказа Груев.

Според него става въпрос за документи по финансовите репарации към съседните на България страни след Ньойския договор. Той е подписан от министър-председателя Александър Стамболийски на 27 ноември 1919 г. в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен след Първата световна война.

Повече от 10 години българската държава се опитва да си върне архивите или поне да се сдобие с техни копия, но засега опитите ѝ са без успех.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?