Русия иска да блокира социалната мрежа LinkedIn

Най-голямата в света делова социална мрежа може да стане първата жертва на руския закон за персоналните данни

Русия иска да блокира социалната мрежа LinkedIn

LinkedIn, най-голямата в света делова социална мрежа с над 400 милиона потребители по данни за 2015 г., може да стане първата жертва на руския закон за персоналните данни. Руският в. "Комерсант" съобщи, че Роскомнадзор е поискал да се ограничи достъпа до LinkedIn.

По мнение на ведомството, LinkedIn не само не е пренесла сървърите си в Русия, но събира и предава информация за граждани, които не са нейни потребители, без тяхно съгласие. Московски съд още през август удовлетвори искането на Роскомнадзор. Съдебното решение обаче още не е влязло в сила, поради което сайтът още не е блокиран.

Междувременно LinkedIn продължава битката за своето съществуване за руската аудитория, която по професионални оценки е над 2.5 млнд души. Разглеждането на апелативната жалба в Московския градски съд е на 10 ноември.

Според Роскомнадзор, дейността на LinkedIn Corporation (администратор домейна) по събиране, използване, съхранение и предаване на персонални данни на гражданите, включително чрез сайта www.linkedin.com, противоречи на руското законодателство.

От ведомството твърдят, че причина за направената проверка са "многобройни публикации в средствата за масова информация за нееднократно изтичане на данни на потребители в социалната мрежа". През май в руския сайт "Хакер.ру" се появи информация, че в нерегулираната търговска зона TheRealDeal е била обявена продажба на информация за 176 млн. акаунта в LinkedIn и паролите за 117 млн. акаунта. Представители на социалната мрежа тогава съобщиха, че данните са били откраднати при хакерска атака още през 2012 г. и след това паролите на тези потребители са обновени.

Юристи, цитирани от "Комерсант", отбелязват недостатъчната обосновка на съдебното решение. В него се твърди, че се обработват данни на трети лица, които не са потребители на социалната мрежа, но не е ясно за кого става дума и за каква именно информация. Юристите критикуват и позоваването на ведомството на нарушените права на личен живот. Отново не е ясно какво съдържат тези данни, а съдът не е установил по надлежен ред кръга от лицата, чиито права в случая защитава Роскомнадзор. Не са обосновани и нарушенията, на които се основава искането на службата.

Представител на Роскомнадзор каза, че ведомството е проверило около 1.5 хиляди компании за това дали дейността им съответства на закона за локализация на персоналните данни на руските граждани на сървъри в Русия. Около 80% от проверените фирми са изпълнили закона.

Бе съобщено, че към локализация са пристъпили Apple, Samsung, Lenovo, eBay, PayPal, Alibaba Group, Booking.com, Viber. Двете най-големи социални мрежи обаче - Facebook и Twitter – все още не бързат да прехвърлят сървърите си в Русия.

Ръководителят на Роскомнадзор Александър Жаров заяви през на Петербургския международен икономически форум: "Крупните западни социални мрежи, такива като Facebook и Twitter, през тази година няма да проверяваме, но рано или късно ще проверим."

Споделяне

Още от IT

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?