Русия иска да криминализира отрицанието на ХИВ/СПИН, за да овладее епидемията

Русия иска да криминализира отрицанието на ХИВ/СПИН, за да овладее епидемията

Русия предлага да се забрани т.нар. отрицание на ХИВ/СПИН като част от опитите на страната да се справи с една от най-мащабните епидемии на това заболяване в Източна Европа и Централна Азия. Тази седмица руското здравно министерство внесе закон, забраняващ разпространението на лъжлива информация за ХИВ и насочен срещу онези, които отхвърлят съществуването му или поставят под съмнение връзката между ХИВ и СПИН и възможностите на медицината да лекува това заболяване, пише британският в. "Гардиан".

Десетки хиляди руснаци са абонирани за онлайн форуми, посветени на отрицанието на общоприетите научни знания за ХИВ. Съобщения за "ХИВ-дисиденти", които в последно време са починали от усложнения или са отказали да лекуват децата си от тази болест, попаднаха в централните новини на националните вестници.

Проблемът с отрицанието на съществуването на ХИВ добива мащабни измерения и с заедно с разпространението на ХИВ в Русия, става опасно за обществото, посочва Министерството на здравеопазването в мотивите към новия закон. Руските законодатели дадоха знак, че ще го подкрепят.

Според официални данни над 1.2 милиона руснаци за заразени с ХИВ, а през 2018 г. са регистрирани още 100 000 нови случая. Само около една трета от заразените с вируса получават Антиретровирусна терапия (АРТ) – серия от лекарства, използвани да възпрепятстват разпространението на вируса в организма.

Основните причини за ниските показатели на лечение са пренатоварената медицинска система и това, че властите нямат досег до хората, заразени с ХИВ. Данните сочат, че през миналата година 35 от всички 85 района в Русия, където живее над половината от населението, са отказали да закупят АРТ като поддръжка на националната програма за лечение. Дискриминацията в Русия на хората с хомосексуална ориентация, при които рискът от зараза е най-висок, е друга причина, поради която някои от заразените да не търсят лечение.

Независимо, че отричането на ХИВ е маргинално движение, в последните месеци то привлече значително обществено внимание. През април бе съобщено, че в Сибир са починали две жени, които са отказали лечение. Едната е била известна активистка от Ируктстка област, отказала лечение на детето си, което било ХИВ-положително. Друга жена в Ируктск е била осъдена за това, че е отказала да лекува четиримесечната си дъщеря, която е починала от усложнения от СПИН през 2018 г.

Движението е широко представено в социалните мрежи. Популярна група в социалната мрежа "Вконтакте", наречена "ХИВ СПИН – най-голямата мистификация на XX век", има 16 хиляди последователи.

Русия заяви, че към 2020 г. иска да достигне равнище на лечение от 90%, но едва ли ще успее, отбелязва "Гардиан".

Представители на гражданския сектор, които работят в сферата на профилактиката на ХИВ, са скептични доколко ефективен ще е законът за увеличение на броя на руснаците, приемащи антиретровирусни препарати.

Основният проблем не е, че хората отказват лечение, а това, че сред най-уязвимите, сред нарокманите, не се води информационна работа, смята Аня Саранг, ръководител на московската неправителствена организация "Фонд Андрей Рилков", която се застъпва за хуманна наркополитика. "На тези хора не се оказва никаква подкрепа, няма програма за заместителна метадонова терапия, затова на хората е трудно да стабилизират своя живот и да започнат лечение АРТ", коментира Саранг.

Споделяне

Още от Свят