Русия иска да намали употребата на алкохол наполовина за десет години

Руският премиер Владимир Путин одобри концепция за контрол върху алкохолната продукция, която предвижда употребата на спиртни напитки в страната да намалее двойно до 2020 г., а нелегалният пазар на алкохол да изчезне изобщо.

Концепцията е разработена по инициатива на президента Дмитрий Медведев, чиито укази от септември м. г. фактически сложиха начало на нова антиалкохолна кампания в Русия, посочва вестник "Газета", цитиран от БТА.

Документът коригира проектите на здравното министерство, планирало по-големи ограничения, с оглед на руския манталитет. Освен това, "твърде трудно е да се изчисли алкохолната употреба в Русия, тъй че няма гаранция тя да намалее с 55 на сто за 10 години", цитира всекидневникът Даря Халтурина от ръководството на Руската коалиция за контрол върху алкохола.

Още по-трудна задача е борбата срещу нелегалния алкохол, какъвто се продава дори в Норвегия - държава с едни от най-строгите правила в тази сфера, допълва тя.

Легалните производители ще търпят само "некритични загуби" от осъществяването на новата концепция. Днес обаче нелегалната водка прави невъзможно нормалното ценообразуване в Русия, твърди пред изданието Дмитрий Добров от браншовия съюз на производителите.

Повечето руски магазини спазват въведената от 1 януари минимална цена за половинлитрова бутилка водка - 89 рубли (под 3 долара - б. р.), отбелязва Добров. Правителството обаче смята да ограничи също местата и времето за продажба на алкохол, да въведе и наказателна отговорност за нееднократни нарушения.

Концепцията предвижда да се намали броят на бирените и винените фестивали и конкурси в Русия, да се ограничи и рекламата на спиртни напитки, а скритата им реклама в крайна сметка да се забрани. Затова пък властите ще рекламират по-активно здравословния начин на живот, ще създават центрове за борба с алкохолизма, информира "Газета".

По официални данни, в Русия има 2.7 милиона болни от алкохолизъм, а според експертни оценки - поне 5 милиона, пише "Новие известия".

Средният жител на страната изпива за година 12.5 литра водка, 80 литра бира, 9 литра вино и почти литър коняк, показват официалните продажби. Най-много водка се пие в Москва и Чукотка (над 20 литра годишно), а в Петербург и Челябинска област е установен руски рекорд по изпита бира - над 120 литра за година.

Най-много алкохолици има в Магаданска област, където са се пропили близо 6 на сто от населението, съобщава "Новие известия".

Още не са ясни подробностите от бъдещата борба срещу алкохола в Русия, посочва "Росийская газета".

Новосъздадената специална служба за контрол върху тази продукция обяснява, че правилата за продажба на спиртни напитки са различни в отделните руски региони и може да минат години, докато бъдат "приведени към общ знаменател", пише московският официоз.

Всеки изпит литър чист спирт над осем литра годишно отнема от мъжете 11 месец живот, а от жените - 4 месеца, сочат данни на Световната здравна организация, цитирани във "Время новостей".

Това е причината от 1992 г. насам продължителността на живота в Русия постоянно да намалява, подчертава правителството в своята концепция.

Задължително трябва да се засили личната отговорност на потребителите за злоупотреба с алкохол, изтъква пред изданието руски експерт по пазара в тази сфера. Той предлага децата, които пият спиртни напитки, да бъдат наказвани с общественополезен труд: "нека да разчистват снега, да метат улиците".

Успехът или несполуката на антиалкохолната кампания в Русия ще зависят до 80 на сто от социално-икономическата политика на правителството, от равнището на доходите и качеството на живота в страната, посочва експертът.

"75 милиона души в Русия са нормални хора, които употребяват не повече от 11 литра алкохол годишно (. . .) Но има още 25 милиона с доходи под 5000 рубли на месец. Това са хората, които пият ментета, нелегална водка - до 40 литра абсолютен алкохол годишно. И е много трудно те да намалят потреблението си", обяснява руският аналитик, цитиран във "Время новостей".

Според него ще има съществен приток към тази група, тъй като за 10 години кризата в Русия няма да може да бъде преодоляна и материалното положение на бедното население надали ще се подобри.

"Время новостей" припомня и всички кампании срещу алкохола в страната, организирани през 1914, 1958, 1972 и 1985 г. Нито една от тях не е успяла да намали употребата на алкохол сред населението, констатира изданието.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?