Русия иска двойно оскъпяване на АЕЦ “Белене“

Русия иска двойно оскъпяване на АЕЦ “Белене“

Предложенията на Русия за индексация на предложената основна цена за построяване на двата реактора в АЕЦ “Белене“ достигат два пъти офертата от 3.997 млрд. евро, на чиято база “Атомстройекспорт“ (АСЕ) бе предпочетеният кандидат за ядрения строеж пред чешката “Шкода Алианс“.

Това стана ясно от думите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в четвъртък.

В момента АСЕ и НЕК, която все още е единственият инвеститор в проекта, водят доста интензивни преговори по сключването на основния договор за проектиране, построяване и въвеждане в експлоатация на АЕЦ “Белене“. Предварителният контракт, сключен в началото на 2008 г., изтича в края на септември.

След това руската страна може да предяви претенции за неизпълнение на ангажиментите, като неустойките се изчисляват между 800 млн. евро и милиард евро.

Този основен договор първоначално трябваше да е готов до средата на 2009 г. и на негова база в проекта да се включи немският концерн RWE. България и Русия обаче не успяха да се разбират в съгласувания с германците срок, като това бе една от причините за оттеглянето на германския концерн миналата година.

За начините на индексацията на твърдо договорената офертна цена от 3.997 млрд. евро НЕК и АСЕ спорят отдавна, но едва сега станаха ясни параметрите на предлаганото от руснаците оскъпяване на проекта.

“Предложенията на руската страна са между 2.5 и 3.5 млрд. евро оскъпяване на цената“, каза Трайков пред БНТ.

"4 млрд. евро е основната цена на реакторите. Все едно, ако започнем да имаме кола, това е желязото на двигателя" , обясни той. С ескалацията, предложена от руснаците, се стига сума между 6.5 и 7.5 млрд. евро, към които се включват 500 млн. евро за архитекта и инженера. С разходи за инфраструкутрата от около половин милиард, цената става между 8.5 и 9.5 млрд. евро, пресметна Трайков.

Той обаче изрази надежда руснаците да отстъпят чувствително за размера на индексацията в хода на настоящите преговори.

Министърът заяви пред журналисти, че очакваната цена за “Белене“ е 9 млрд. евро и целта на правителството е тя да бъде понижена.

В началото на юли след среща с руския вицепремиер Виктор Зубков в София българският министър-председател Бойко Борисов заяви, че цената на АЕЦ “Белене“ трябва да падне с 40 процента и да е максимум 7 млрд. евро.

“Продължаваме да говорим. Това е същността на договарянето, двете страни да постигнат съгласие – невъзможно е едната да тропне по масата – вчера и днеска се договаряхме и край. Страните имат общ интерес да се намери решение, което да отговоря на интересите и на едните, и на другите“, коментира Трайков.

Попитан от Mediapool дали има шанс да се разберат до изтичането на предварителния договор, той каза: “Дали имаме шанс какво - да наложим нашето виждане? Когато си срещнем вижданията – тогава!“.

Няма напредък и по търсенето на западен стратегически инвеститор, тъй като поради липса на споразумение с руснаците по основните финансови параметри на проекта не е ясно каква цена на участието му да се предложи.

"Знаете, че с руската страна не е договорена ескалацията, не е договорен индексът, не е договорен договорът за изграждане. Тогава ще бъде ясно какъв процент участие колко струва и тогава това ще бъде предложено на инвеститорите", посочи министър Трайков.

Според последните изявления на Борисов по темата, за АЕЦ “Белене“ ще се търсят евроинвеститори дори с малък дял, като тогава той даде за пример сръбско участие, а по-късно покани в проекта и Гърция.

“Гръцкият интерес, както и македонският, хърватският и румънският, са принципни и те винаги са съществували като възможност“, коментира Трайков, но отбеляза, че реалният интерес ще стане ясен едва след като се обяви процедурата за търсене на инвеститори.

Това трябва да направи консултант, чийто избор е на финала, стана ясно още от думите на министъра. В близките дни ще има презентация на офертите на тримата кандидати да преструктурират ядрения проект и да търсят нови инвеститори в него.

Това са британската банкова група HSBC, консорциумът “Ротшийлд и сие“ и френската банка “Сосиете женерал“, които подадоха финансови и технически оферти, както и критериите, по които смятат да търсят нови акционери в българския ядрен проект.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес