Русия иска наказания за "вандалите", изрисували паметника на Съветската армия

Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи на Русия изрази възмущение от "поредния случай на вандалщина" към паметника на Съветската армия в София и поиска виновните да бъдат наказани.

"С чувство на дълбоко възмущение Русия посрещна новината за поредния случай на вандализъм по отношение на паметника на Съветската армия в центъра на българската столица София, извършен в нощта на 22 срещу 23 февруари, се казва в изявление на министерството на външните работи на Русия, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Паметникът на Съветската армия в столицата осъмна в неделя боядисан в цветовете на украинското знаме и с надписи "Слава на Украйна" и "Капутин". Поредната акция съвпадна с Деня на защитника на отечеството, еквивалент на българския Ден на храбростта, отбелязван у нас на 6 май.

От руското външно министерство са отправили към МВнР протестна нота, в която се настоява за щателно разследване на хулиганската проява и за привличане под отговорност на виновните.

"Москва разчита, че властите на България ще вземат всички необходими мерки, за да не допускат оскверняването на паметта на съветските войници, загинали в името на освобождаването на България и на Европа от нацизма", се посочва в изявлението.

Миналата седмица Москва отново протестира пред София - за провеждането на т.нар. Луков марш.

Това не е първият случай, в който паметникът е изрисуван. Последно той бе боядисан в розово в чест на годишнина от Пражката пролет, преди това фигури от монумента бяха пременени като герои от американски комикси.

При друга акция върху главите на войниците и партизаните бяха поставени качулки като тези на членовете от руската група Пуси Райът, чиито две певици бяха в затвора заради протества акция в руска църква срещу режима на Владимир Путин.

Споделяне

Още по темата

Още от България