Русия иска ново разширено споразумение с ОПЕК

Русия иска ново разширено споразумение с ОПЕК

Ново споразумение ОПЕК+ за балансиране на петролния пазар може да е възможно, ако други страни се присъединят, каза ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) Кирил Дмитриев, цитиран от Ройтерс.

Той допълни, че страните също така биха могли да си сътрудничат за смекчавана на икономическите последици от коронавируса.

Споразумението между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други страни производителки, включително Русия, известно като ОПЕК +, се разпадна по-рано този месец, което доведе до рязко поевтиняване на черното злато.

Нужни са съвместни усилия за възстановяване на световната икономика, каза Кирил Дмитриев в телефонно интервю за Ройтерс.

Той отбеляза, че такива съвмести действия са възможни и в рамките на ОПЕК+ .

Дмитриев и енергийният министър Александър Новак бяха главните преговарящи по сделката за намаляване на добива с ОПЕК. Споразумението изтича на 31 март.

Поддържаме контакт със Саудитска Арабия и още няколко страни. Въз основа на тези контакти виждаме, че ако броят на членовете на ОПЕК+ се увеличи и други страни се присъединят има вероятност за съвместно споразумение за балансиране на петролния пазар, каза Дмитриев. Той отказа да уточни кои трябва или може да бъдат новите членове. Американският президент Доналд Тръмп обяви миналата седмица, че ще се включи в петролната ценова война между Саудитска Арабия и Русия в подходящия момент.

Заместник-министърът на енергетиката на Русия Павел Сорокин каза днес на международна дискусия в Москва, че групата ОПЕК+ не може сама да участва в балансирането на петролния пазар, а трябва да се включат колкото може повече страни.

Световното търсене на петрол би могло да се понижи с 20 процента заради все по-мащабните мерки за поставяне под карантина, които вече засягат около 3 милиарда души по света, заяви директорът на Международната агенция по енергията (МАЕ) Фатих Бирол, цитиран от Ройтерс. Бирол призова Саудитска Арабия, водещият световен износител, да насърчи стабилизирането на пазара.

Днес три милиарда души в света са под карантина. Вследствие на това бихме могли да станем свидетели през годината на спад на търсенето на петрол с около 20 милиона барела на ден според някои, каза Бирол по време на телеконференция. Търсенето на петрол в света е било 100 милиона барела на ден през 2019 година.

Фатих Бирол добави, че въпреки този очакван спад на търсенето световното предлагане на суров петрол би могло да нарасне допълнително с 3 милиона барела на ден заради продължаващата ценова война между Саудитска Арабия и Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес