Русия иска "обективност и искреност" за ПРО

Москва приема с недоумение изказването на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, че Русия не влиза в диалог със САЩ и НАТО по въпросите на противоракетната отбрана. Това заяви говорителят на руското външно министерство Андрей Нестеренко, цитиран от руски агенции във вторник.

В събота Хилари Клинтън подписа с полския си колега Радослав Шикорски американско-полски протокол за разполагането в Полша на ракети прехващачи СМ-3.

"Ние обсъждаме тази тематика както на двустранна основа с нашите американски и полски партньори, така и в рамките на Съвета Русия - НАТО, където се съгласува мандатът на съответните работни групи", заяви Нестеренко.

Той каза, че президентите на Русия и САЩ през юли 2009 г. са "одобрили точни насоки на такава дейност - първо да се извърши анализ на ракетните заплахи, след това да се изготвят препоръки за възможно реагиране на тях с приоритетно използване на политически и дипломатически методи".

"Ако тези методи се окажат неефикасни, са възможни общи практически военно-технически мерки с участието на заинтересованите страни. Изглежда американската страна тълкува договореното между двамата президенти другояче и е решила

направо да премине към третия етап, основан на собствено, а не на общо изработено решение, и е пристъпила към разполагането на елементи от своя противоракетен щит. Американските ни партньори не могат да ни обяснят защо става така", отбеляза говорителят на руското външно министерство Нестеренко.

Той заяви още, че в момента за Европа не съществуват, а и за в бъдеще не се предвиждат ракетни заплахи, за противодействие на които да е необходимо да се разполага ПРО-система в близост до руските граници", заяви Нестеренко.

"Днес вече е очевидно, че т. нар. поетапен адаптивен подход под лозунга на борбата с "иранската ракетна заплаха" изобщо не изключва, а всъщност предполага разполагане на ПРО в Европа, без да се отчитат закономерните руски интереси и загриженост", заяви още той.

По думите му Москва така и не може да получи отговор на прости въпроси, като как противоракетни елементи на територията на Полша могат да защитят Турция, България, Гърция и още повече САЩ от ирански ракети със среден и малък обхват.

Няма отговор още и от кого САЩ и НАТО се готвят да се отбраняват в Полша с разполагането там на батарея ракети "Пейтриът".

"На това ни казват, както и преди 3-4 години, че ПРО в Полша "е с изключително отбранителен характер" и че "не е насочена против Русия". Иска ни се да видим в изявленията на партньорите ни повече обективност и искреност. Трябва да се отбележи, че когато става дума за износ на аналогични отбранителни системи руско производство, нас ни убеждават, че такива доставки "може да взривят" ситуацията в цели региони. Къде е логиката?", запита говорителят на руското външно министерство, цитиран от БТА.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?