Русия иска оскъпяване на АЕЦ “Белене“ според своята инфлация

Руският изпълнител на строежа на АЕЦ “Белене“ - “Атомстройекспорт“(АСЕ), е поискал от инвеститора НЕК стойността на проекта да се индексира по сложна схема, отчитаща инфлацията на всяка страна, участваща в изграждането на втората българска атомна централа. Това съобщи пред журналисти в сряда министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по повод информациите от миналата седмица, че контролираната от "Газпром" компания АСЕ е поискала оскъпяване на договора си.

Изпълнителят предлага за оборудването на двата блока, което ще се произвежда в Русия, да се ползва руската инфлация. За системите, които ще изработи подизпълнителят – консорциумът КАРСИБ между германската “Сименс“ и френската “Арева“, да се прилага съответно германския и френския индекс, а за българските фирми – нашата инфлация, поясни Димитров.

Редно е да се ползват индексите на Евростат, смята министърът, който обаче не можа да конкретизира дали става въпрос за приложимите за страните от ЕС-15 или общо за 27-те членки на ЕС.

Той не обясни и как така в подписания основен договор с “Атомстройекспорт“ на 18 януари 2008 г. не е посочено кои индекси ще се ползват за отразяване на поскъпването или поевтиняването на проекта.

Допускане на подобна схема за индексация би вдигнала доста повече цената на проекта от договорената 3.997 млрд. евро, отколкото, ако се ползват европейските показатели, тъй като голямата част от разходите са за оборудването, което ще се изработва в Русия.

Руската инфлация за 2008 г. беше 13.3 на сто, докато в България е отчетено поскъпване на живота от 7.2 на сто съпоставим на европейските показатели индекс. В Германия и Франция инфлацията за миналата година е под 3 на сто, а в Европа като цяло е около 4 процента.

Искането за оскъпяване на АЕЦ “Белене“ е било внесено от руснаците преди два месеца, като АСЕ е поставила срок за парафиране на допълнително споразумение по договора с НЕК до 1 март.

Индексацията на проекта била необходима за организиране на поръчките към подизпълнителя КАРСИБ, който отговаря за системите за сигурност.

Министър Димитров съобщи още, че има частен инвеститорски интерес за изграждане на седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй". Става въпрос за едни от най-големите фирми в ядрената енергетика, които били готови сами да финансират изграждането на още два реактора на площадката на АЕЦ “Козлодуй“. Държавата няма да заделя никакъв паричен ресурс за подобно начинание, допълни Димитров.

Надяваме се през 2030 г. да транзитираме поне 18 млрд. киловатчаса, а ако бъдат изградени още два блока в АЕЦ "Козлодуй", капацитетът за износ може да се повиши на 33 млрд. киловатчаса, посочи министърът. Той отбеляза, че капацитетът на електропреносната система се очаква към този период да е около 15 млрд. киловатчаса, така че трябва да се работи в посока на разширяването ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес