Русия иска по-високи такси за прием на ядрените ни отпадъци

България е притисната от ситуация, в която според евродиректива трябва да спре да вози в други страни ядрените си отпадъци още до края на настоящата година, докато на площадката на АЕЦ "Козлодуй" вече са се натрупали над 4 600 касети с отработило ядрено гориво (ОЯГ), а в същото време Русия иска да повиши таксите за приема на българските касети. Това стана ясно по време на Международен ядрен форум на "Булатом".

Руското и европейското искане идват в момент, в който се водят преговори между София и Москва за промяна на спогодбата за сътрудничество в атомната енергетика с очакване до края на годината двете страни да се разберат за съхранението, преработката на отработилото гориво и връщането на остъкления високорадиоактивен отпадък.

България през 2009 г. не е возила до Русия договорените годишни количества от около 330 касети с ОЯГ, над две трети от които от затворените малки блокове. Причината е да не се включват разходите за транспорта и съхранението, които са търговска тайна, в цените на произвежданата от АЕЦ "Козлодуй" енергия. В доклада на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за тарифата на централата от юли обаче такова е предвидено като мотив за повишаване на цената на електроенергията, произведена от централата.

Друг аргумент е поскъпването с 50 на сто на свежото ядрено гориво за новото зареждане на V и VІ блок.

Шефът на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов заяви, че в момента се водят преговори с руската страна относно поисканото от тях повишение на цената за съхранение, но в случай, че не се договорят, не е проблем отпадъците да останат в басейните. След това да се преместят в цеха за сухо съхранение, който ще заработи в средата на 2012 г.

При това положение ще се спази и искането на Европейската комисия за спиране на износа на ядрените отпадъци за други страни, но крайното решение на проблема трябва да бъде свързано с изграждане на национално хранилище за високорадиоактивните отпадъци. То обаче няма да стане в близките десетилетия.

Ангелов съобщи и за проведена проверка от Европейската сметна палата на четири договора на АЕЦ "Козлодуй", финансирани с компенсациите от Брюксел за затварянето на четирите малки реактора ВВЕР-440 като част от условието за членство в ЕС. Във фонда досега са влезли над 550 млн. евро, част от които са за демонтажа на съоръженията на блоковете и преквалификация на обслужващия ги персонал. Досега конкретно за извеждането на реакторите са изхарчени около 75 млн. евро.

През есента ще станат ясни констатациите от европейската проверка. ЕС засили контрола си върху разходите на Международния фонд "Козлодуй" след като бе взето решение за допълнителни компенсации от 300 млн. евро заради затворените блокове.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес