Русия иска запазване на иранската ядрена сделка в сегашния й вид

Сергей Лавров

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в понеделник, че Москва ще работи за запазване на иранската ядрена сделка в сегашния ѝ вариант, въпреки заплахите на САЩ да се изтеглят от нея, предаде Ройтерс.

Американският президент Доналд Тръмп заяви миналата седмица, че ще удължи замразяването на санкциите срещу Иран за последен път, за да даде на Вашингтон и европейските му съюзници шанс да поправят "ужасните дефекти" на иранското ядрено споразумение от 2015 г. чрез допълнително споразумение.

Русия няма да подкрепи предлаганите от САЩ изменения в Съвместния всеобхватен план за действия (СВПД) за иранската ядрена програма, подписан през 2015 г. във Виена, заяви Лавров, цитиран от ТАСС. Той предупреди, че евентуални изменения биха били неприемливи за Техеран и че в случай на оттегляне на САЩ от споразумението Иран няма да се смята за обвързан с никакви задължения по СВПД.

На пресконференция в Москва за резултатите от дейността на руската дипломация през 2017 г. Лавров каза, че е страната му е готова да подкрепи директни преговори между страните, замесени в севернокорейската ракетна криза.

Той изрази желание и за нормализиране на ситуацията в израелско-палестинските отношения. "Близкоизточните проблеми сериозно се изострят от нерешения палестински въпрос", каза Лавров.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят