Русия издигна чех за шеф на МВФ, Чехия е неприятно изненадана

Русия издигна чех за шеф на МВФ, Чехия е неприятно изненадана

Русия издигна чешкия финансист Йозеф Тошовски, бивш премиер на страната и бивш директор на Чешката централна банка (до 2000 г.), за кандидат за директор на Международния валутен фонд (МВФ), предадоха Ройтерс и ББС в сряда.  
Така официалните кандидати за поста вече са двама – бившият френски финансов министър Доминик Строс-Кан, подкрепян от страните в ЕС, и Йозеф Тошовски, лансиран от Русия.

”Проведохме широки консултации с колегите от другите страни и се убедихме, че повечето от тях се застъпват за избор на директор на МВФ на конкурентна основа според професионалните качества на кандидатите. Това предопредели нашето решение да издигнем алтернативен кандидат”, се казва в съобщение от руското финансово министерство.

Самият Строс-Кан се срещна неотдавна в Москва с министъра на финансите на Русия Алексей Кудрин в рамките на своята „предизборна кампания”. След срещата Кудрин каза, че „засега за поста ръководител на МВФ кандидатства само Строс-Кан, а това не прилича на процедура на открита конкуренция”.

В сряда представители на МВФ потвърдиха, че за поста директор на фонда е издигнат и чешкият финансист, който предната вечер дал съгласието си да бъде обсъдена кандидатурата му.

Чехия обаче възрази, че няма да подкрепи кандидатурата на Тошовски. „Чешкият гражданин не е кандидат на страната”, заяви финансовият министър на страната Мирослав Калоусек. Министърът подчерта, че „Чехия ще се ръководи от препоръките на Съвета на министрите на финансите и икономиката на страните от ЕС”.
Преди няколко години в чешкия печат се появи информация от разсекретените архиви, че Тошовски е бил сътрудник на чешките комунистически тайни служби и затова отношението към него в Чехия е нееднозначно.

В момента Тошовски оглавява Института за финансова стабилност към Банката за международни разплащания в Базел.

Предложения за кандидати за шефското място в МВФ ще се приемат до 31 август, след което Управителният съвет на фонда ще посочи избраника си за наследник на испанеца Родриго Рато. Рато обяви, че ще напусне поста си в края на октомври.

По традиция МВФ се оглавява от представител на ЕС, а Световната банка – от представител на САЩ.

Споделяне

Още от Бизнес