Русия изгони български дипломат

ГЕРБ: Няма промяна в отношенията ни с Москва

Българското посолства в Москва

Русия изгони български дипломат от мисията ни в Москва в отговор на решението на българските власти да обявят първия секретар на руското посолство в София за персона нон грата. 

Българският посланик в Русия Атанас Кръстин е бил извикан в четвъртък в руското външно министерство, където му е връчена нота. С нея, позовавайки се на принципа на реципрочността, Москва обявява за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва.

Служителят на нашето посолство в Москва е с ранг, равен на този на руския дипломат в София, който бе изгонен в края на октомври 2019 г.

Българският дипломат ще напусне Руската федерация в указания в нотата 24-часов срок, съобщиха от българското външно министерство.

ГЕРБ: Няма промяна в отношенията ни

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков съобщи, позовавайки се на външната министърка Екатерина Захариева, че срещата на посланика ни в руското външно министерство е "била съвсем добронамерена".

"Смятам, че няма промяна в отношенията между България и Русия и общите проекти, добронамереността между двете страни остава валидна", посочи депутатът.

Според него днешният акт няма връзка с вчерашното изказване на президента Владимир Путин за "Турски поток". Включително с немски дипломат беше направено същото действие и както виждате "Северен поток" не страда от това, отбеляза Тома Биков.

БСП: Кабинетът да нормализира отношенията с Москва

Кристиан Вигенин от БСП коментира, че е "лошо", когато се стигне до подобно изгонване на дипломати.

"Самият факт, че се стига до подобни отношения между двете страни, изявленията от вчера на руския президент за "Турски поток", означава, че има проблем. Смятам, че отговорът на министър-председателя Борисов не беше достатъчно премерен и ясен по отношение на ангажимента му към строителството на "Турски поток", посочи Вигенин.

"Призоваваме и министър-председателя, и правителството като цяло да направят внимателен преглед на ситуацията в отношенията между България и Русия в момента като цяло и да се опитат да ги нормализират, да видят къде са допирните точки и взаимноизгодните стъпки, които могат да бъдат направени, а не да се задълбават допълнително в посока засилване на напрежението и конфликт между двете страни", допълни той.  

Валери Симеонов: Досега България винаги е била губеща

Зам.-председателят на НС и лидер на НФСБ Валери Симеонов също е скептичен, че може да се разрази голям дипломатически скандал, по-скоро действията са ответни и стандартни, свързани с експулсирането на главния секретар на руското посолство у нас преди около месец.

Според него би могло да се направи връзка между вчерашното изказване на Путин и днешното действие, но, по думите му, не би трябвало икономическите въпроси да бъдат пряко свързани с безспорно доказан шпионаж.

Отношенията ни с Русия, на първо място, трябва да са икономически, посочи Симеонов.

"С други думи България трябва да си гледа интересите и за т.нар. Турски поток и за евентуалното изграждане на АЕЦ "Белене" - винаги трябва да стои въпросът какво печелим ние. Защото практиката показва, че от всички тези проекти като "Големия шлем и всякакви други измишльотини" България винаги е била губеща и в позиция да бъде задължена да купува нещо, което не ѝ трябва, или да плаща неустойки", каза той.

Отношенията България-Русия през последните месеци 

 В края на октомври прокуратурата в София обяви, че високопоставен служител на руското посолство в София е опитал да придобие класифицирана информация от български служител и поиска да бъде отзован от страната. 

След това София отказа виза на предложения от Москва нов военен аташе.

Преди това прокуратурата обяви за руски шпионин и председателя на сдружение "Русофили" Николай Малинов, позовавайки се на публично известни данни отпреди 5 години.

Премиерът Бойко Борисов окачестви случая като "шпионски скандал в кавички".

По-късно съдът пусна Малинов да пътува до Русия, където той лично бе награден от президента Владимир Путин с медал.

Ден преди руското външно министерство да изгони българския дипломат, Путин разкритикува българските власти, че се бавят със строежа на "Турски поток".

Премиерът Борисов отрече това.

Освен това България периодично допуска и руски полети, които превозват руско оръжие и военно оборудване.

Това се случва, въпреки че Европейският съюз наложи оръжейно ембарго на Русия след незаконната анексия на Крим през 2014 г. 

Споделяне

Още по темата

Още от България