Русия изгони двама български дипломати

Русия изгони двама български дипломати

Очаквано Москва изгони двама български дипломати, след като по-рано България обяви двама руски дипломати за персона нон грата, след като прокуратурата обяви, че е разкрила шпионска мрежда на българска територия в полза на Русия.

Посланикът на България в Москва Атанас Кръстин бе извикан във вторник в руското външно министерство, където получи нота за ответните мерки на Русия

Русия дава 72 часа на първия секретар на консулския отдел на посолството на България в Русия Н. Панайотов и на първия секретар на отдела по търговско-икономически въпроси на посолството на България в Русия Ч. Христозов да напуснат страната.

"Мярката е отговор на взетото през март 2021 г. от българската страна с нищо немотивирано решение да обяви за персона нон грата двама служители на посолството на Русия в София", посочиха от руското външно министерство.

България обяви двама руски дипломати за персона нон грата миналия месец, след като прокуратурата обяви, че е разкрила шпионска мрежа работеща в полза на Русия.

Москва отхвърли твърденията на българската прокуратура и ги определи като шоу и лов на вещици.

Така за година и половина уличените и изгонени от България руски дипломати станаха осем.

Руският отговор идва в разгара на един от най-големите шпионски скандали през последните години.

Прага обяви, че ще експулсира 18 руски дипломати като отговор на разкрития, че руски разузнавачи от ГРУ са били замесени в експлозия в склад за боеприпаси край Злин през октомври 2014 г., при която загинаха двама души.

БиБиСи съобщи и за българската следа при взривяването на складове за боеприпаси в Чехия през 2014 година. Един от хората, складирали оръжия във Връбетице, които е трябвало да стигнат до Украйна, е бил българския оръжеен дилър Емилиян Гебрев, който 6 месеца след експлозията става обект на покушение с непознато вещество в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?