Русия изгони трима дипломати от ЕС, докато Жозеп Борел бе в Москва

Жозеп Борел (ляво) и Сергей Лавров по време на пресконференцията в Москва, сн. ЕПА/БГНЕС

Москва обяви за персона нон грата дипломати от Германия, Полша и Швеция, обвинени, че са участвали в протест в подкрепа на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Съобщението беше направено в деня на посещението в Москва на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел.

Дипломатите са обвинени, че са участвали в "неразрешени събирания на 23 януари" в Санкт Петербург и Москва, уточни руското външно министерство, като добави, че "подобни действия са неприемливи и несъвместими с техния дипломатически статут".

Става дума за един дипломат от всяка от трите страни. Посланиците на Швеция, Полша и Германия са били извикани в руското външно министерство.

"Руската страна очаква, че в бъдеще дипломатическите мисии на Кралство Швеция, Република Полша и Федерална република Германия, както и техния персонал, ще следват строго нормите на международното право", подчертава руското външно министерство.

Берлин: Германия няма да остави без отговор експулсирането на свой дипломат

Германия няма да остави без отговор експулсирането на своя дипломат от Русия, заяви външният министър Хайко Маас. "Изгонването от Русия на дипломати от ЕС нанася още по-голяма вреда на отношенията на Москва с Европа", каза той.

Маас заяви, че германският дипломат е наблюдавал несъгласуваните акции, без да нарушава Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

От своя страна канцлерът Ангела Меркел нарече "необосновано" решението за експулсиране на европейските дипломати.

Намиращият се в Москва Жозеп Борел "категорично осъди" акцията, каза негов говорител, а Швеция я заклейми като "напълно неоснователна".

Междувременно стана ясно че руският посланик във Варшава е бил извикан на разговор в полското външно министерство, където е бил изразен протест за действията на Москва. Полша е заявила, че от нейна страна ще последват реципрочни действия.

Заради Навални двустранните отношения са на най-ниското си ниво

Отношенията между Русия и Европейския съюз достигнаха най-ниското си ниво след отравянето и вкарването в затвора на руския опозиционер Алексей Навални, заяви по-рано в Москва ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Франс прес.

"Ясно е, че отношенията ни са сериозно обтегнати и след случая с Навални достигнаха най-ниското си ниво", заяви Жозеп Борел на среща с руския външен министър Сергей Лавров.

Лавров, без да споменава името на Навални, заяви, че е готов "да обсъжда всяка тема", като в същото време изтъкна, че Европейският съюз е отговорен за съществуващото напрежение с Москва.

"Нашият основен проблем е отсъствието на нормалност в отношенията между Русия и ЕС (. . .) Това е една неестествена ситуация, от която никой няма полза", изтъкна Лавров, като подчерта, че иска "откровена и детайлна" дискусия с Борел.

Русия окачестви като намеса във вътрешните ѝ работи критиките на ЕС във връзка с преследването срещу Навални и бруталните репресии през последните дни срещу демонстранти, подкрепящи руския опозиционер, отбелязва Франс прес.

Европейският съюз обвини Русия в опит за убийство на Навални с нервнопаралитично вещество миналата година и прие санкции срещу високопоставени руски представители.

Русия не призна, че е имало опит за убийството на Навални. Самият Навални обвини руския президент Владимир Путин, че е дал заповедта за отравянето му.

POLITICO: Лавров надигра Борел

Шефът на външната политика на ЕС Жозеп Борел направи рядко посещение в Москва в петък и стоеше, когато неговият домакин, външният министър Сергей Лавров, нарече ЕС "ненадежден партньор" и обвини европейските лидери, че лъжат за отравянето на Алексей Навални, пише "Politico", цитирано от БГНЕС.

Борел настоя да направи пътуването, което определи като приемане на отдавнашна покана от Лавров. Това се случи дни, след като Русия стана мишена на международно осъждане за затвора на опозиционния лидер Навални. Борел заяви, че е важно да се води диалог. Но макар Борел да каза на външните министри на ЕС, че не иска да бъде "пощальон", просто да предава съобщения, той не посочи никаква ясна цел за посещението си.

Опасностите от съвместна изява с Лавров бързо станаха очевидни на пресконференция в петък сутринта, когато Борел попадна в засадата на контролираната от руското правителство информационна агенция Sputnik с въпрос за Куба, в отговор на който той бе подтикнат да осъди ембаргото на САЩ за Хавана. За да добави още "настроение" към въпроса, журналистът от Sputnik каза, че питането за Куба е предложено от "американски колеги". Обръщайки ситуацията в своя полза и срещу Борел същият журналист зададе въпрос за предполагаеми нарушения на човешките права в Латвия.

Борел очевидно не беше подготвен за атаката, отбелязва изданието.

"Що се отнася до Куба съм малко изненадан, не очаквах да говоря за Куба тук, в Москва", каза той, преди да отговори игриво на въпроса. "Знаете, че Европейският съюз отхвърля ембаргото на САЩ за Куба и ние продължаваме да изразяваме това и по отношение на новата администрация на САЩ", каза той. "Очакваме американската администрация да преразгледа позицията си по отношение на Куба."

Лавров бързо атакува. Той използва възможността както да подчертае явното несъгласие между Брюксел и Вашингтон, но също така и за да критикува остро санкционната политика и да обвини ЕС в лицемерие в преследването на многостранността като прикритие за убеждението на Запада в неговата изключителност. В няколко други моменти от пресконференцията Лавров осъди санкциите на ЕС срещу Русия заради анексията на Крим, като ги нарече "едностранни и незаконни ограничения ..., наложени под фалшиви претенции".

"Що се отнася до оценката ни за политиката на ЕС към Куба", каза Лавров. "Не виждам тук никаква изненада, Жозеп, защото когато посещавам различни страни, те често ме питат за Украйна, а сега те питат за Куба, защото вие имате доста важни и интензивни отношения с Куба и мисля, че е доста положителен пример, че тук трябва да използваме здравия разум, че трябва да избягваме нелегитимен, едностранен натиск [и] да използваме ембарго, блокади. "

"Тук имаме сближаващи се възгледи с Европейския съюз", продължи Лавров със своята запазена марка с безизразно лице, прикриващо очевидно самодоволство, "че можем да работим с нашите партньори само чрез диалог, без да използваме никакви ултиматуми, наказания и едностранни действия, наказващи тези, които искат да се развият нормални отношения чрез налагане на екстериториални ограничения - това са методи и инструменти от колониалното минало. Трябва да кажа, че Европейският съюз започва да използва тези инструменти, изобретени от Съединените щати, което е лошо нещо."

Лавров добави, че се надява тези въпроси да бъдат разгледани на срещата на върха на лидерите на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, идея, предложена от руския президент Владимир Путин, която Лавров отбеляза, е одобрена от френския президент Еманюел Макрон.

"На това събитие би било важно да разберем, да отсеем какъв свят се опитваме да изградим, многополюсен свят, който наистина ще гарантира равенството на всички ключови участници, включително Европейския съюз, или многополюсен, многостранен свят само по име ", каза Лавров.

Борел каза, че е предал недоволството на ЕС от затварянето на Навални. "Предадох на министър Лавров дълбоката ни загриженост и повторих апела ни за освобождаването му и започването на безпристрастно разследване на отравянето му", каза той.

Но неговите забележки бяха засенчени от силния укор на Лавров, в който той повтори съмненията си относно заключението на Запада, че Навални е бил отровен с военния нервнопралатичичен агент "Новичок" - заключение, което германският канцлер Ангела Меркел лично обяви в Берлин, където Навални се лекуваше. Лабораториите във Франция и Швеция, както и Организацията за забрана на химическото оръжие, потвърдиха германските открития.

Като цяло това беше катастрофално представяне на Борел, който призна, че ЕС не е предприел никаква стъпка към налагането на нови санкции срещу Русия по случая Навални, пише Politico. Борел, бивш външен министър на Испания, стоеше безмълвен и полуусмихнат, когато Лавров взе последната дума, за да охули ЕС като "ненадежден" и да заяви, че се надява държавните и правителствените ръководители на ЕС да използват планирана дискусия за Русия на техния Европейски съвет през март за приемане на нов път.

"Свикваме с факта, че Европейският съюз се опитва да наложи едностранни ограничения, нелегитимни ограничения и изхождаме от предположението, че на този етап Европейският съюз е ненадежден партньор", каза Лавров. "Надявам се, че стратегическият преглед, който ще се състои скоро, ще се съсредоточи върху ключовите интереси на Европейския съюз и че тези разговори ще помогнат да направим контактите си по-конструктивни."

И добавяйки още "настроение" към проблемното посещение на Борел, Русия изгони трима дипломати от ЕС - от Германия, Полша и Швеция - за участие в демонстрации в подкрепа на Навални, каза дипломат от ЕС, отбелязва Politico.

В рамките на минути след края на пресконференцията Европейската комисия се сблъска с поредица от въпроси за пътуването на Борел на своята всекидневна пресконференция, но службата на говорителя предложи малко яснота и вместо това повтори настояването на Борел, че иска да насърчи диалога с Москва, като същевременно повтаряше позицията на ЕС, призоваваща за освобождаването на Навални.

На други места в Брюксел дипломати изразиха тревога. "Както се очакваше, Лавров надигра Борел", каза старши дипломат от ЕС. "Говорейки с футболна терминология, Лавров отбелязваше гол след гол ... и Борел ги пропускаше всички. Без защита и без атака. "

Втори дипломат от ЕС заяви, че Борел "е бил неподготвен по много въпроси. За съжаление, Лавров игра по своите правила", пише Politico, цитирано от БГНЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?