Русия изкара бойни кораби в Черно море, самолети прехвърлят специални сили в Южния военен окръг

САЩ изразиха загриженост по повод внезапната проверка на бойната готовност на руските въоръжени сили

Сн. Архив

Русия изкара десетки бойни кораби и катери в Черно и Каспийско море, предаде ТАСС. Това става в рамките на внезапната проверка на бойната готовност на голяма част от руската армия, която се провежда по заповед на президента Владимир Путин от 25 до 31 август.

В морето са излезли над 15 бойни кораба от Черноморския флот, а в Каспийско море над 10 кораба от базите в Астрахан и Каспийско, се казва в официално съобщение на Министерството на отбраната на Русия.

В съобщението не се посочва къде се съсредоточава черноморската ескадра, но се изброява кои кораби участват в ученията. Това са фрегатата Адмирал Григорович", ракетните кораби "Самум" и "Мираж", охранителният кораб "Сметливый", малките кораби за борба с подводници "Александровец" и "Касимов", ракетни катери, минотърсачи и големите десантни кораби "Николай Филченков", "Азов", "Ямал", "Цезар Куников" и "Саратов".

Преди да излязат бойните кораби на учение в морето, изтребителната авиация на Западния военен окръг в Русия беше вдигната по тревога в рамките на ученията. Самолетите патрулират въздушното пространство на Русия в крайграничните райони.

Освен това военнотранспортната авиация на руските Въздушнокосмически сили е започнала да прехвърля в други райони личен състав и техника в рамките на внезапната проверка на бойната готовност. В съобщение на министерството на отбраната, цитирано от ТАСС, се посочва, че подразделения от специалните сили в Северозападна Русия се прехвърлят на полигони в Южния военен окръг с помощта на близо 20 самолета Ил-76.

Внезапна проверка в руската армия започна вчера сутринта в 7 ч. московско (и българско) време по нареждане на президента Владимир Путин и ще продължи до 31 август. В нея участват сили от Южния военен окръг, част от войските на Централния и Западния окръг, както и Северният флот, Въздушнокосмическите сили и на Въздушнодесантните войски. Проверката се извършва в рамките на подготовката за стратегическите учения "Кавказ-2016", които ще се състоят следващия месец.

Над 4000 военнослужещи и близо 300 единици бойна техника от бреговите войски на руския Черноморски флот и на Каспийската флотилия се присъединиха към действията в рамките на внезапната проверка, съобщи министерството на отбраната в Москва.

В пълна бойна готовност е поставена руската военна база в Южна Осетия, участваща в проверката, съобщи пресслужбата на Южния военен окръг на Русия. В тактическо-специалните занятия участват близо 1000 военнослужещи и около 200 единици бойна техника.

Според военният министър Сергей Шойгу, основната задача е да се провери способността на въоръжените сили бързо да сформират групировки на стратегическото югозападно направление с цел локализиране на възможни кризи.

Заради внезапното руско учение Полша свика съвещание на главния щаб на оперативното командване на въоръжените им сили, в което са участвали още и разузнавателните служби на страната, съобщи полското министерство на отбраната.

САЩ изразиха загриженост


САЩ изразиха загриженост по повод внезапната проверка на бойната готовност на руските въоръжени сили, предаде Интерфакс, като цитира изявление на Пентагона.

"Видяхме съобщенията, че руските военни започват внезапно военно учение. Разчитаме Русия да спазва всички съответни ангажименти и обещания в рамките на сключените споразумения за контрол над въоръженията и мерките за доверие, за да осигури на съседните страни съответните гаранции и прозрачност относно размера и характера на тази дейност", заяви говорителката на американското министерство на отбраната Мишел Балданза.

По думите ѝ "внезапни проверки на бойната готовност често се правят преди мащабни военни учения в Русия във връзка с планираното учение "Кавказ-2016" ние внимателно следим ситуацията".

Говорителката изрази също "дълбока загриженост" във връзка с растящото насилие в Източна Украйна "и близостта на тези руски въоръжени сили до Украйна с оглед прякото участие на Русия в конфликта в Донбас".

Освен това "знаем също, че Русия използва военни учения, за да прикрие разполагането на оръжия в Украйна", каза Балданза.

"Неведнъж сме приканвали Русия да направи стъпки за намаляване на напрежението в този регион, включително чрез пълно и конструктивно участие в преговорите за цялостно изпълнение на минските договорености", добави говорителката на Пентагона.

Споделяне

Още от Европа