Русия измисли алтернатива на "Бургас-Александруполис"

Руската компания "Транснефт" не изключва строежът на петролопровод до Гърция през територията на Турция да замени проекта "Бургас-Александруполис", от който през декември излезе България. Това е заявил вицепрезидентът на компанията Михаил Барков, цитиран от РИА Новости. Крайният пункт на тръбопровода ще бъде както преди пристанището в Александруполис, което се намира близо както до българската, така и до турската граница.

Изданието информира също, че на 13 март ще има заседание на наблюдателния съвет на международната компания "Трансболкан Пайплайн", но което ще се разгледа въпросът с оставащите около 1.6 млн. евро задължения на България за участието ѝ с проекта, както и предявяването на допълнителни финансови претенции за излизането на страната от проекта.

В международната компания участват руски консорциум между компаниите "Транснефт", "Роснефт" и "Газпром нефт", който държи 51 на сто, а останалият дял се разпределя поравно между България и Гърция. София дължеше над 6 млн. евро за дейността на дружеството, по-голямата част от които изплати по време на посещение в Москва на финансовия и икономическия министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Остават неплатени обаче около 1.6 млн. евро.

На предстоящото заседание на представители на международната компания ще се обсъди и предявяването на допълнителни финансови претенции пред България за оттеглянето ѝ от проекта заради нанесени материални и морални щети, вредящи на репутацията на останалите компании.

Формално "Транснефт" не е отказва от проекта, той ще бъде замразен, но офисът на "Трансболкан Пайплайн" в Амстердам ще бъде запазен. По думите на Барков неговата компания може да построи петролопровода за няколко месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?