Русия измисли алтернатива на "Бургас-Александруполис"

Руската компания "Транснефт" не изключва строежът на петролопровод до Гърция през територията на Турция да замени проекта "Бургас-Александруполис", от който през декември излезе България. Това е заявил вицепрезидентът на компанията Михаил Барков, цитиран от РИА Новости. Крайният пункт на тръбопровода ще бъде както преди пристанището в Александруполис, което се намира близо както до българската, така и до турската граница.

Изданието информира също, че на 13 март ще има заседание на наблюдателния съвет на международната компания "Трансболкан Пайплайн", но което ще се разгледа въпросът с оставащите около 1.6 млн. евро задължения на България за участието ѝ с проекта, както и предявяването на допълнителни финансови претенции за излизането на страната от проекта.

В международната компания участват руски консорциум между компаниите "Транснефт", "Роснефт" и "Газпром нефт", който държи 51 на сто, а останалият дял се разпределя поравно между България и Гърция. София дължеше над 6 млн. евро за дейността на дружеството, по-голямата част от които изплати по време на посещение в Москва на финансовия и икономическия министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Остават неплатени обаче около 1.6 млн. евро.

На предстоящото заседание на представители на международната компания ще се обсъди и предявяването на допълнителни финансови претенции пред България за оттеглянето ѝ от проекта заради нанесени материални и морални щети, вредящи на репутацията на останалите компании.

Формално "Транснефт" не е отказва от проекта, той ще бъде замразен, но офисът на "Трансболкан Пайплайн" в Амстердам ще бъде запазен. По думите на Барков неговата компания може да построи петролопровода за няколко месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България