"Виртшафтсблат":

Русия използва всички средства, за да получи българския подпис за "Южен поток"

Цугцванг, шах и мат! Русия използва всички средства, за да получи българския подпис под споразумението за "Южен поток", пише австрийският в."Виртшафтсблат", цитиран от Дойче веле.

"Ако бяхме подписали споразумението още през април, щяхме да влезем в българската история като единствените, свалили цената на газа", казва не без ирония министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев. А австрийският "Виртшафтсблат" добавя, също с голяма доза ирония, че ако това се беше случило, сегашните български управници щяха да се сдобият с ореола на национални герои.

По-нататък в публикацията става ясно за какво точно иде реч - споразумението с Русия за преминаването на газопровода "Южен поток" през България. Българският подпис под него би гарантирал 11 процента по-евтин газ за българските потребители.

 Липсващите милиони 

И наистина: като изключим кризисната 2009 г., когато цените на енергоносителите паднаха значително, в България цените на газа познават само една посока на движение - нагоре. Не само българският подпис под споразумението с Русия обаче дели министър Добрев от потенциалното му издигане в национален герой. Липсват му и едни 150 млн. евро, колкото ще струва преминаването на съоръжението през България, отбелязва австрийският вестник.

Всички предприети досега опити да бъде намерено частно финансиране на проекта се провалиха. Сега София тръби, че ще осигури от заеми 70 на сто от необходимите средства. Но за останалата част ще трябва да бъдат намерени частни инвеститори. За министър Добрев това е предварително условие, от което зависи дали България ще подпише споразумението с руснаците. "В противен случай рискуваме скандал като този с АЕЦ Белене", уверява българският ресорен министър. Както припомня агенция ДПА, в случая "Белене" България първо подписа с руската "Атомстройекспорт" и чак след това тръгна да търси инвеститори. След като такива не се появиха, спорът влезе в съда.

Завой към Румъния ?

Постепенно обаче българските управници изпадат в цугцванг: ако до 15 ноември договорът не бъде подписан, "Газпром" смята да започне със строителството. Което означава, че ако към тази дата споразумението продължава да е без български подпис, руснаците могат да променят маршрута на бъдещия газопровод. Тогава на по-евтин газ ще се радват не българските потребители, а румънските, посочва "Виртшафтсблат".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?