Русия изпраща за два месеца в ареста още шестима души от кораба на Грийнпийс

Дмитрий Литвинов по време на съдебното заседание в Мурманск

Руски съд осъди на два месеца арест още шестима души от екипажа на кораба на Грийнпийс "Арктик сънрайз" по дело за пиратство след операция на природозащитниците срещу платформа на Газпром в Арктика, предаде Франс прес.

Съдът в северозападния град Мурманск разпореди в четвъртък два месеца арест за 22-ма активисти на Грийнпийс в рамките на същото разследване. Пиратството в Русия се наказва със затвор до 15 години.

Останалите активисти бяха оставени в предварителния арест за 72 часа и явяването им пред съда бе отложено за днес, тъй като съдът не разполагаше с достатъчно информация за едните или не беше успяло да намери преводачи.

Сред 30-те членове на екипажа на ледоразбивача "Арктик сънрайз", плаващ под холандски флаг, има граждани на 18 страни, сред които шестима британци, двама канадци и един французин.

Съдът в Мурманск реши днес да остави в ареста до 24 ноември шестима от тях: говорителят на организацията Дмитрий Литвинов, с шведско-американско гражданство, от руски произход, един украинец, готвач на кораба, холандците Файза Улахсен и Маннес Убелс, британецът Франк Хюетсън и финландката Сини Саарела.

Други двама членове на екипажа все още предстои да се явят пред съда.

На заседанията присъстваха дипломати от много страни. "Арктик сънрайз" беше прехванат на 19 септември от хеликоптери на крайбрежната охрана и докаран на буксир до Мурманск.

Активистите отрекоха да са извършили пиратски действия и обвиниха Русия, че е превзела незаконно кораба им в международни води.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?