Русия изпрати помощ на пострадалата от наводнения Полша

Русия изпрати помощ на пострадалата от големи наводнения Полша. На военното летище на полската столица снощи кацна специален самолет от Русия с 18 помпи за пресушаване на залетите от водата терени, 34 лодки и пет мобилни електрогенератора, съобщи полската информационна агенция ПАП, цитирана от БТА в понеделник.

Руският президент Дмитрий Медведев възложи на министъра на извънредните ситуации Сергей Шойгу да се окаже спешна помощ на Полша в борбата ѝ с наводненията. От 1993 г. между двете страни има подписано споразумение за взаимна помощ, но Полша едва сега се е възползвала от него и се е обърнала към Русия с молба за помощ.

Европейската комисия съобщи вчера, че Полша се е обърнала за допълнителна помощ към партньорите си от ЕС в рамките на Европейския механизъм за гражданска защита. Освен обикновени помни са ѝ необходими помпи за наноси и за септични ями. Поляците получиха вече помощ от Франция, Германия, Чехия, Дания и балтийските страни, които изпратиха техника и екипи. В залетите райони работят 250 спасители от тези страни.

Миналата седмица полският премиер Доналд Туск каза, че щетите от небивалите наводнения ще възлязат на около 10 милиарда злоти (2,4 милиарда евро), но според полски медии те ще са по-скоро 12 милиарда злоти (2,9 милиарда евро), предаде Франс прес.

В Чехия, където също има наводнения, щетите са надхвърлили 5 милиарда крони (200 милиона евро), предаде ИТАР-ТАСС.

Опасността още не отминала, тъй като от силния дъжд вчера рязко се е покачило равнището на водата в реките на Южна Моравия, в югоизточната част на страната. В зоната на бедствието се оказа град Славков, останал в историята с немското си име Аустерлиц. Там са наводнени мазета на жилищни сгради, залети са технически съоръжения. Свлачища са разрушили около 60 метра от старинната ограда на аустерлицкия замък, където през 1805 г. се разиграва "битката на тримата императори", в която Наполеон разбива руско-австрийските войски.

Тежко е положението и в град Бърно, където валят силни дъждове. Местните власти изпомпват водата от мазетата на десетки сгради. За днес синоптиците прогнозират дъжд на практика в цяла Чехия и положението може да се усложни.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?