Русия изпрати преносими електрогенератори на Крим

Русия е изпратила мобилни електрически генератори в Крим, чието електроснабдяване зависи все още от Киев, предаде Франс прес, като се позова на руския министър на извънредните ситуации Владимир Пучков.

Над 1400 преносими електрически генератора вече са инсталирани на полуострова, уточни Пучков, който е на визита в столицата на Крим Симферопол.

Москва ще изпрати още генератори, за да гарантира непрекъснатата работа на обществените учреждения в Крим въпреки неотдавнашните прекъсвания на електроснабдяването, посочи той.

В неделя някои части на полуострова бяха потопени в мрак след прекъсване на захранването, за което Крим обвини Украйна.

Украинската компания Крименерго обясни на сайта си, че Украйна ѝ е наредила да прекъсне важен електропровод заради възникнала спешна ситуация.

Русия ще субсидира доставките на електроенергия от Украйна за Крим, съобщи същевременно представител на руското министерство на енергетиката, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Ако Укренерго ще предоставя електроенергия на Крим по европейски износни цени, Русия възнамерява да субсидира доставките, посочи представителят, като допълни, че цените няма да бъдат по-високи от цените в Русия.

Към момента Укренерго доставя до 80 процента от електроенергията, използвана в Крим. В нощта на 23 срещу 24 март компанията намали два пъти доставките на електроенергия заради аварии. Електроснабдяването на Крим бе възобновено следобед.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят