Русия към Европа: Да успокоим енергийния дебат

Русия призовава за по-спокоен енергиен диалог с Европа. Това се посочва в писмо на руския министър на промишлеността и енергетиката Виктор Христенко до еврокомисаря за енергетиката Андрис Пиебалгс, който в началото на май в свое писмо насърчи Русия да сложи край на газовия експортен монопол.

Според Христенко, цитиран в понеделник от Франс прес и Ройтерс, "няма основания за съмнение" за ангажираността на Русия за доставките на газ и други енергийни продукти в региона.

В страните от ЕС продължава дебатът за надеждността на руските газови доставки и за намеренията на Русия да диверсифицира маршрутите за енергийния износ, се казва в писмото на Христенко. Според нас за тези въпроси се говори с прекалено политизиран тон, което е подвеждащо за общественото мнение в европейските страни, отбелязва руският министър.

Като отчитаме това, ще бъде разумно да направим някои общи стъпки, които да успокоят енергийния дебат като цяло, като го направят по-обективен, предлага Христенко.

Намеренията на Русия да потърси нови маршрути за енергийните си доставки не би трябвало да са изненадващи за Европа, тъй като те са част от енергийната стратегия на страната, пише още в отговора на Христенко до ЕС, който в началото на януари почувства силно последиците от спирането на руските газови доставки за Украйна заради ценови спор. Това провокира призиви за диверсифициране на енергийните доставки за Европа.

Отговорът на Христенко идва в деня, когато проблемът с енергийната зависимост от Русия се обсъжда и в рамките на неправителствения форум на министрите на външните работи, на енергетиката, на икономиката и на транспорта на четирите бивши съветски републики - Грузия, Украйна, Азербайджан и Молдова (ГУАМ). Те откриха в Киев среща на върха на прозападната организация. Към срещата във вторник ще се присъединят и президентът на Грузия Михаил Саакашвили, азербайджанският лидер Илхам Алиев, молдовският държавен глава Владимир Воронин и литовският президент Валдас Адамкус, който е поканен като специален гост.

Участниците ще обсъдят възможностите за разнообразяване на енергийните източници, ключово за членките на организацията, които са зависими от руския природен газ. Те ще дискутират и сътрудничеството със САЩ, а също и етническите конфликти в Грузия и Молдова.

Предвижда се освен това форумът да придобие статут на международна структура и да установи централа в Киев, като промени и своето име.

Смята се, че подемът на ГУАМ е следствие от стремежа на Киев да се наложи като регионален прозападен лидер и така да хвърли предизвикателство срещу традиционното руско влияние в страните от бившия Съветски съюз, коментира Франс прес.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?