Русия кани крайнодесни европейски партии да наблюдават референдума в Крим

Марин льо Пен

Руското правителство е поканило някои крайнодесни партии в Европа да изпратят наблюдатели за референдума в Крим тази неделя, съобщи сайтът euobserver.com.

Лидерката на френския Национален фронт Марин льо Пен каза в четвъртък на пресконференция в Европейския парламент в Страсбург, че ръководството на нейната партия още не е взело решение дали да отговори положително.

Покана е получила и крайнодясната австрийска Партия на свободата. Нейният евродепутат Андреас Мьолцер заяви пред австрийската информационна агенция АПА, че обмисля поканата на Путин. "Ние сме сред малцината, които се опитват да разберат Русия", каза той.

Лидери на Европейския съюз многократно заявиха, че референдумът, който цели Крим да бъде откъснат от Украйна и присъединен към Русия, е незаконен, отбелязва изданието. Базираната във Виена междуправителствена Организация за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) отказа да изпрати свои наблюдатели, защото вотът е свикан в нарушение на украинската конституция.

Марин льо Пен обаче не скри симпатиите си към Русия, дори ако тя реши да анексира Крим в резултат на референдума. "Крим не е като останалата част от страната. Той е много тясно свързан с Русия. Ние трябва да вземем под внимание историята на Крим", каза тя.

"От самото начало на кризата Националният фронт твърди, че Украйна трябва да запази своя суверенитет, но да позволи на трите главни области да имат широка автономия", каза тя. Според нея перспективата за икономически санкции срещу Русия е опасна.

"Ние трябва да имаме едно на ум за новото правителство в Украйна, защото то не е избрано. Ние знаем, че в него има неонацисти и екстремисти", добави Льо Пен.

Австрийската партия на свободата отказа поканата на проруска неправителствена организация да бъде наблюдател заедно с други европейски крайнодесни формации на предстоящия в неделя референдум в Крим, съобщи по-късно Франс прес. "Получихме покана, но няма да отидем", заявил член на партията, пожелал анонимност, без да дава обяснения.

Австрийската партия на свободата, френският Национален фронт, белгийската партия "Влаамс беланг" (Фламандски интерес) и холандската Партия на свободата бяха поканени в Крим от неправителствената организация "Евразийски център за наблюдение на демокрацията и изборите", базирана в Москва, съобщава Франс прес, позовавайки се на източници от Европейския парламент.

Споделяне

Още от Европа