Русия кани участниците в "Набуко" да дойдат в "Южен поток"

Русия кани участниците в "Набуко" да дойдат в "Южен поток"
Предложението на италианския енергиен концерн Ени газопроводите "Южен поток" и "Набуко" да бъдат слети в част от трасето заслужава внимателно проучване и би могло да премахне политическите рискове, свързани с транзита на горивото. Това
заяви за ИТАР-ТАСС заместник-председателят на Държавната дума Валерий Язев, президент на Руското газово общество, предаде БТА.

Сливането на газопроводите в европейската отсечка от трасето "би било разумно", твърди Язев. Според него, това би осигурило на Русия възможността да реши въпроса за използване на капацитета на газопровода, като подава в тръбата "руски газ и туркменистански газ, който ще дойде по Каспийския газопровод".

За по-нататъшни дискусии ще е необходимо да се уточни подробно предложението на Ени, отбеляза Язев.

"Ако участници в проекта "Набуко", включително "Ер Ве Е" от Германия, "Газ дьо Франс" и "О Ем Ви" от Австрия, дойдат при нас в "Южен поток", бих приветствал това", заяви той.

По думите на руския представител, сам по себе си "Южен поток" премахва политическите рискове, свързани с транзита  през Украйна и Турция. Обаче "Набуко", минаващ през Азербайджан, Турция и Грузия, остава "доста рискован" маршрут заради кюрдските и други "нестабилни територии", както и поради трудния планински терен.

Целта на подкрепяния от ЕС и САЩ проект "Набуко" е да заобиколи Русия и да намали енергийната зависимост на ЕС от руски газ. Целта на руския проект "Южен поток" е да заобиколи Украйна и Беларус при доставките на газ за европейските консуматори.

Ако всички партньори в двата газопровода вземат решение да бъдат слети там, където ще се пресичат, това ще намали оперативните разходи и ще увеличи коефициента на полезно действие, цитира ИТАР-ТАСС изявление на шефа на "Ени" Паоло Скарони тази седмица в Рим.

По-късно той уточни, че става дума за сливане на двата газопровода от България нататък, което "ще позволи да бъдат спестени милиарди", но това според него е само "идея за размисъл". Скарони заяви също, че "Южен поток" и "Набуко" "е погрешно да се разглеждат като взаимно алтернативни", отбелязва ИТАР-ТАСС.

В момента всички страни участнички в проекта "Южен поток" разработват техническо-икономическата му обосновка. Междувременно дипломатически източници от Европейската комисия съобщиха пред кореспондента на ИТАР-ТАСС в Лондон, че ЕС предстои да реши дали да започне изграждането на "Набуко" или проектът окончателно да бъде закрит. Решението ще бъде взето според тях до края на годината на специална конференция в Брюксел, информира руската държавна агенцията.

"Бъдещето на "Набуко" все още не е ясно, много неща сега зависят от това дали ЕС ще успее да сключи с Туркменистан стратегическо споразумение за дългосрочни газови доставки - до 30 години напред, по трасето, което се планира", заявил
високопоставен представител на ЕС.

Според него, ЕС води интензивни консултации с Ашхабад и се надява договорът за доставки на газ да бъде сключен през април. Така "Набуко" ще получи необходимите количества газ, което може да превърне проекта "от въображаем в реален", изтъкнал
събеседникът на ИТАР-ТАСС.

За строежа на трасето с дължина 3300 километра от Централна Азия и Каспийския регион към югоизточните граници на ЕС, което заобикаля Русия, са необходими 7.9 милиарда евро. Миналата седмица Европейската комисия отпусна за целта 200 милиона евро. Според еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер обаче тези средства ще бъдат замразени, докато не се вземе окончателно решение за съдбата на газопровода. Ако пък Евросъюзът се откаже от изграждането му, с тези пари ще се финансират други проекти от енергийната програма на общността, допълва руската агенция.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес