Русия категоризира като чуждестранен агент НПО за борба с диабета

Русия категоризира като чуждестранен агент НПО за борба с диабета

Руското правосъдие категоризира като чуждестранен агент неправителствена организация, която оказва медицинска помощ на диабетици. Спорното название се прилага към организации, които получават финансиране от чужбина и според властите упражняват политическа дейност, предаде Франс прес.

Според руските медии решението е било взето за организацията за диабетично болни в Саратов, град с 840 000 жители на 700 км югоизточно от Москва. Мотивът е, че е получила пари от чуждестранни фармацевтични компании.

Директорката на организацията Лариса Саигина заяви, че ще обжалва решението и добави, че проблемите ѝ с правосъдието вече възпрепятстват работата на нейната НПО с болните.
"Ще се борим докрай", увери тя.

Според опозиционния вестник "Новая газета" тази НПО е упрекната, че е подронила държавната власт с критики за действия на държавни представители в здравния сектор, включително с подлагане под съмнение на качеството на произвеждания в Русия инсулин.

Закон от 2012 г. задължава организациите с чуждестранно финансиране и упражняващи "политическа дейност", което е твърде неясна формулировка, да се регистрират като "чуждестранен агент" и да се представят като такъв във всяка публична дейност или комуникация.

Спорното название е използвано по времето на Сталин за опозиционери на властта, а през 70-те и 80-те години с него се окачествяват дисидентите, които са обвинени, че са платени маши на Запада.

Оттогава множество НПО са категоризирани като "чуждестранни агенти", включително правозащитни и екологични организации.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?