Русия: Киев мълчи за газовия си дълг, Европа поръчва "по пълна програма"

Украйна, както и досега, не предприема стъпки за погасяване на дълга си за доставения руски газ, заяви пред журналисти във вторник руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ИТАР-ТАСС.

 

"Пълна тишина, въобще никакви контакти", отбеляза Новак, като добави, че Украйна сега транспортира газ, а зареждането на европейските подземни хранилища е в пълен ход.

 

Според него европейците в момента поръчват "по пълна програма", "почти по зимни максимуми" транзитирания през Украйна природен газ. "Газпром" и неговите партньори осигуряват обемите, допълва Новак.

 

Доставките на руски газ за Украйна бяха спрени, след като в отлагания на няколко пъти краен срок за погасяване на 1.95 млрд. долара от дължимите по газовия дълг общо 4.5 млрд. долара не бяха направени. Така на 16 юни газовият концерн врътна кранчето за Киев.

 

Новак обяви още, че в петък по инициатива на ЕК ще говори по телефона с европейския комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер, за да се споразумеят за среща, на която да се обсъдят въпроси относно строежа на блокирания от Брюксел проект за газопровода "Южен поток" и ситуацията, свързана със зареждането на газ в подземните газови хранилища, със снабдяването на европейските потребители.

 

Също във вторник по време на ежегодната си реч пред дипломатическия корпус руският президент Владимир Путин предупреди, че съвестните потребители и доставчици на газ не трябва да страдат от действията на украинските политици, предаде Ройтерс.

 

Той упрекна Киев, че е поискал напълно неоправдано намаляване на цената за доставките на руски газ и обвини украинските власти, че използват методите на шантажа по време на преговорите за цените на газа, допълва агенцията.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?