Русия, Китай и Иран са опитали да влияят на междинните избори в САЩ, според доклад

Русия, Китай и Иран са опитали да влияят на междинните избори в САЩ, според доклад

Директорът на Националното разузнаване на САЩ Даниъл Коутс казва в доклад до президента Доналд Тръмп, че Русия, Китай и Иран са се опитвали да окажат влияние върху изхода на междинните избори за Конгрес в САЩ миналия месец. Според него обаче тези опити не са се отразили на функционирането на избирателната система, не са възпрепятствали самото провеждане на гласуването и не са успели да повлияят на броенето на гласовете и на крайните резултати, предаде Асошиейтед прес.

Докладът на Коутс не е предназначен за публикуване, но някои медии са успели да получат текста му. Шефът на разузнаването бе задължен с президентски указ по-рано т.г. да представя такъв доклад с оценка за чуждата намеса в американските избори до 45 дни от приключването им.

В документа се отбелязва, че "Русия и други чужди държави, включително Китай и Иран, са извършвали действия с цел влияние и са организирали информационни кампании в САЩ, за да прокарват своите стратегически интереси". Тези техни усилия обаче, според Коутс, "не са повлияли на работата на избирателната система и не са попречили на провеждането на гласуването, не са довели до промяна на резултатите от преброяването на гласовете".

Отчетът на директора на разузнаването в момента се разглежда от министерствата на правосъдието и на вътрешната сигурност.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?