Русия: Кражбата на ценни вещи от загиналите в Боинга не е мародерство

Местни жители събирали "неща" на жертвите, защото им "падали по главите"

Виталий Чуркин, постоянен представител на Русия в ООН

Не можете да наричате хората мародери, само защото са събирали вещи, които са падали буквално на главите им. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, по повод открития вагон, пълен с лични вещи на жертвите от малайзийския Боинг 777, свален на контролирана от проруските сепаратисти територия в Източна Украйна.

 

Бойците от ДНР (самопровъзгласилата се Донецка народна република -бел.ред.), които са обезпечавали охраната на мястото, където падна самолетът, а също и местните жители, не бива да бъдат наричани мародери, каза на пресконференция Виталий Чуркин.

 

Той обясни, че вещите на загиналите пътници от самолета са "падали по главите" на местните жители.

 

"Защо се прави това? Защо местните жители събират нещо? Защото то пада на главите им, буквално", каза Чуркин.

 

Той определи като несъстоятелни обвиненията към проруските сепаратисти, които са охранявали периметъра на катастрофата, като обясни, че те не са имали нужната подготовка.

 

Изправени сме пред трагична ситуация, не бива да я усложняваме допълнително, като използваме такъв речник като "мародери", призова руският дипломат. "Можете ли да ми приведете един пример за мародерство на мястото на трагедията? Аз бих казал, че това е непрофесионализъм на журналистите, а и на политиците, да използват такива думи", каза руският представител в ООН.

 

По данни на съвета за национална сигурност на Украйна, проруските бунтовници са събирали от телата на загиналите в авиокатастрофата ценни вещи, а също и кредитни карти.

 

Преди седмица Чуркин каза, че ако бунтовниците в Източна Украйна са свалили малайзиския Боинг, това било нещастен случай. Коментирайки аудиозаписи, на които се чува как те обсъждат свалянето на самолета, руският представител в ООН заяви на 23 юли: "Представителите от Изтока говорят за това, че те са свалили военен самолет. Ако те са мислили, че са свалили самолет на въоръжените сили, това е конфуз, а не терористичен акт", отбеляза Чуркин.

 

Дни след като пътническият Боинг бе свален и всички 298 човека на борда загинаха, се появиха ужасяващи доказателства за това, че проруските бунтовници плячкосват останки от самолета, като едновременно саботират разследването и се опитват да "кешират" от трагедията.

 

Отчаяни роднини на жертвите разказаха как се обаждали на мобилните им телефони, а от другата страна им отговаряли "странно звучащи източноевропейски гласове". След първоначалния шок, близките на загиналите се свързвали с телефонните компании да спрат мобилните устройства, за да не могат да бъдат използвани, съобщиха холандски медии преди седмица.

 

Междувременно изтече "декрет", подписан от командира на проруските сепаратисти в Донецка област Игор Стрелков, от който е видно, че телата и багажите на мъртвите пътници са претърсвани и обирани.

 

Командирът разпорежда бижута, часовници и други ценни вещи, взети от загиналите, да бъдат предадени до 20 ч. на 23 юли на "фонда за отбрана" на Донецката народна република. Съгласно тази заповед, ценните вещи е трябвало да бъдат предадени в щаба на сепаристите и да бъдат използвани за финансиране на дейността им, вместо да бъдат върнати на близките на жертвите.

 

Млада жена, живееща до мястото, където бе свален малайзиския самолет, качи в Instagram своя снимка, на която е "издокарана" с грим, откраднат от пътническия багаж на жертвите. "Спирала от Амстердам - или по-скоро от полето. Мисля, че знаете какво имам предвид", написа Екатерина Пархоменко от село Торез в публикацията си на няколко селфита, на които тя позира с "амстердамската спирала" (на снимката горе -бел.ред.).

 

Екатерина обяснява, че не е взела грима лично, а го има от "близък приятел" и добавя, че ѝ е "писнало от всички тези украински глупости". Пархоменко изтри от Instagram снимките и публикацията, които бяха коментирани като "ужасяващи".

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?