Русия може би е знаела, че предстои химическа атака в Сирия

Русия може би е знаела, че предстои химическа атака в Сирия

САЩ са стигнали до първоначално заключение, че Русия е знаела предварително за нападението с химическо оръжие в Сирия миналата седмица, но нямат доказателство, че е била замесена, съобщи висш американски представител, цитиран от Асошиейтед прес.

Според източника безпилотен самолет, управляван от руснаците, летял над болница, в която били откарвани жертвите на атаката. Часове след като дронът напуснал района, изтребител руско производство бомбардирал болницата - нещо, което американските представители смятат за опит да се прикрие използването на химически оръжия.

Източникът, пожелал анонимност, казва, че присъствието на разузнавателен дрон над болницата едва ли е съвпадение и че руснаците вероятно са знаели, че предстои химическа атака и жертвите ще потърсят медицинска помощ.

Представителят не посочи кога точно дронът е бил в района. Той не разкри и подробности за военната и разузнавателна информация, на която се основат предположенията на Пентагона.

Според друг висш американски служител, пожелал да остане неназован, американската страна не е установила твърдо, че Русия е знаела предварително, че ще бъдат използвани химически оръжия.

Твърденията, че Русия е знаела предварително, са много сериозни дори по стандартите на настоящите, не особено добри, руско-американски отношения, отбелязва АП.

Макар че Русия твърдо поддържа управлението на сирийския президент Асад и извършва координирани атаки заедно със силите на режима, досега Вашингтон не е обвинявал Москва в съучастничество в нападения, свързани с обгазяване на мирни жители, включително деца.

Бившите врагове от времето на Студената война дори работиха заедно през 2013 г. за изнасяне и унищожаване на над 1300 тона сирийско химическо оръжие и химикали.

До вчера американските представители не бяха сигурно дали дронът е бил управляван от Русия или от Сирия. Сега те са убедени, че той е бил контролиран от Русия. Според тях обаче остава неясно чий е бил изтребителят, бомбардирал болницата, тъй като сирийските войски използват руски самолети.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят