Русия може да бъде осъдена на 100 млрд. долара от бившите акционери на “Юкос“

Съдът в Хага призна възможността за съдебно дело по иска на бившите акционери в “Юкос“ към руските власти за нанесени щети в размер на 100 млрд. долара в резултат на поглъщането на петролната компания от държавата. Това пише “Уолстрийт Джърнъл“ във вторник. Съдът е решил, че Русия е нарушила едно от положенията в Енергийната харта, която е подписана от страната, макар и да не е ратифицирана.

Бившите собственици на компанията, ръководена от намиращия се сега в затвора основен акционер Михаил Ходорковски, чиято национализация започна в края на 2004 г. с принудителна разпродажба първо на добивни активи, внесоха още тогава жалба в Европейския съд по правата на човека. Според тях действията на руските данъчни власти спрямо компанията представляват преднамерено преследване и умишлено банкрутиране, довели до незаконно отнемане на собственост. В такива случай чл. 45 от Енергийната харта защитава частните компании от държавна експроприация, отбелязва “Файненшъл Таймс“.

Проблемите на “Юкос“ започнаха през 2003 г., когато срещу тях бе повдигнато обвинение за укриване на данъци. През 2005 г. Ходорковски бе осъден на осем години затвор за укриване на данъци, а в момента срещу него има повдигнато още едно обвинение – за присвояване и пране на пари.

Искът срещу Русия бе внесен в хагския арбитраж от основния акционер в “Юкос“ - “Груп Менатеп Лимитед“. Нейният адвокат Тим Озбърн коментира решението на съда като огромна крачка напред.

“Съдът постанови без всякакви възражения, че Русия е обвързана с ангажименти по договора и че ние попадаме под неговата защита. Сега ни предстои да докажем, че Русия е конфискувала нашите активи без никакви компенсации", добави той.

Представител на пресцентъра на руското правителство съобщи, че решението на съда трябва да се изучи внимателно. “По какъв начин договора може да бъде приложен към Русия, ако не е встъпил в законна сила?", попита риторично той.

Разработената в началото на 1990-те години Енергийна харта е подписана от Русия, но дълго време тя отказваше ратификацията на документа, а през август тази година Кремъл заяви, че няма да го одобри и президентът Дмитрий Мевдевед излезе със свое предложение за документ, който да замени хартата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес