Русия може да изхарчи десетки милиарди долари за защита от кибератаки

Русия може да изхарчи десетки милиарди долари за защита от кибератаки

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) създава единна система за свръзка. Тайните служби в страната се готвят за потенциални кибератаки от чужбина и градят защита срещу изтичания на тайни, от каквито пострадаха силовите структури в САЩ, пише руският вестник "Комерсант", цитиран от БТА в сряда.

Според вестника президентът Владимир Путин е одобрил идеята на ФСС да се изгради интегрирана комуникационна система за нуждите на отбраната, сигурността и охраната на правния ред в страната.

Безпрецедентният по мащаб проект навярно ще бъде възложен на Центъра за информационни технологии и системи в органите на изпълнителната власт. Той обаче "може да струва десетки милиарди долари, а специалната мрежа на Пентагона примерно не го предпази от сериозни течове", предупреждава изданието.

Традиционните подходи в тази сфера не гарантират защита срещу "кибернетични въздействия, вредоносни програми (. . .), атаки на кибертерористи и други кибернетични престъпления", признал източник на всекидневника в руското правителство.

"Комерсант" напомня, че по нареждане на президента Путин ФСС разработи законопроект, предвиждащ защита от кибератаки срещу информационните ресурси на Русия и засилващ наказанията за хакерски действия.

Вестникът обаче цитира източник, близък до руския Съвет за сигурност, според който голяма част от интернет трафика "дори" между Кремъл и сградата на президентската администрация фактически минава през територията на САЩ - мнозина служители предпочитали да използват чуждестранни сайтове за електронна поща като gmail.com.

Американската специална комуникационна мрежа SIPRNET е най-голямата в света и гарантираше добра защита срещу атаки отвън, но не и срещу изтичания "отвътре". Какъвто бе случаят с аналитика Брадли Манинг, "източил" 600 000 файла от тази мрежа за портала Уикилийкс, напомня "Комерсант".

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?