Русия може да ни съди заради дълг за погребване на ядрено гориво

Русия може да ни съди заради дълг за погребване на ядрено гориво

Има опасност Русия да заведе срещу България дело в международен съд, ако Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) не издължи 1.34 млн. долара за окончателното погребване на отработилото ядрено гориво (ОЯГ) , извадено от изследователския реактор в столичния квартал “Младост“ при спирането на експерименталната му дейност преди години. Това заяви в петък на пресконференция директорът на института Йордан Стаменов.

Крайният срок за плащането на сумата за извозеното през 2008 г. в руския град Озерск гориво е 1 септември, а ИЯИЯЕ е оставен без никакви средства от бюджета, стана ясно от думите на Стаменов. В същото време според международните спогодби ОЯГ е държавна собственост, тоест руския иск ще е срещу държавата, а не срещу института, поясни той.

Шефът на института стопанин на съоръжението, което от 2001 г. се реконструира в учебен и медицински център за лечение на ракови заболявания, се оплака, че за пръв път през тази година не са предвидени бюджетни средства за преобразуването на реактора ИРТ - 2000 в съоръжение "от граждански тип" с ниска мощност.

От 2001 г. до 2009 г. са се отпускали по около 2 млн. лв. годишно за поддръжка на нивото на ядрена безопасност, посочи Стаменов.

През тази година обаче това не е сторено, а финансовият министър Симеон Дянков изпратил на 12 март 2010 г. писмо до Министерството на образованието, младежта и науката, и до БАН, в което се предлага на министър Сергей Игнатов да се потърси възможност от бюджета на МОМН или от средствата за образование да се платят необходимите финанси за ИЯИЯЕ.

Просветният министър Сергей Игнатов обаче така и не обърнал внимание на това, а неколкократните опити на Йордан Стаменов за срещи с него останали безуспешни.

От финансовото министерство разпространиха съобщение, в което се посочва, че съгласно Решение №552 на Министерския съвет от 2001 г. 2 млн. лв. са били включени през 2005 г. в субсидията на БАН и в базата за следващите години.

Ведомството на Симеон Дянков обяснява още, че изпълнява регулярно тазгодишните трансфери от субсидията към БАН чрез бюджета на МОМН, но също така напомня, че парите за академията бяха намалени с 20 процента при актуализацията на бюджета за 2010 г. “Конкретните мерки за оптимизация на разходите и вътрешното разпределение по приоритети и по отделни структури на субсидията и собствените приходи е в пряка отговорност на ръководството на БАН“, пише в съобщението.

От ИЯИЯЕ заявиха, че поддържат нивото на безопасност на изследователския реактор със собствени средства, но тази ситуация не може да продължи след септември.

Необходими са средства за техническата поддръжка на съоръженията на реактора, които се извършват от лицензирани фирми, посочи Стаменов.

Реконструкцията на реактора се извършва с бюджетни средства и с финансова помощ от Департамента по енергетика на САЩ, каза Стаменов. По думите му за довършването на програмата са нужни около 9 млн. лв. След приключването на преобразуването на реактора след две-три години в него, освен че ще се обучават ядрени специалисти, ще се прилага и съвременно лечение на туморни заболявания.

Споделяне

Още от България