Русия може да ограничи европейските полети над Сибир заради въглеродния данък

Русия може да въведе ограничения за полетите на европейските авиокомпании над Сибир в отговор на наложения от Европейския съюз въглероден данък за руските самолети. Това предаде руското издание "Интерфакс", цитирайки зам.-министъра на транспорта Валерий Окулов.

По думите му Русия ще отказва на европейските авиопревозвачи увеличение на честотата на полетите по транссибирските магистрали и ще даде преимущество на компании от Япония, Китай и Корея. Окулов коментира още, че е възможно в скоро време да бъде забранено на руските компании да плащат европейския екоданък.

Заплащането на квоти за изхвърляне на въглеродни газови във въздуха бе въведено вв Европейския съюз от 1 януари 2012 г. Съгласни законодателната норма авиокомпаниите от страни извън ЕС също като европейските са задължени да плащат налог за замърсяването на въздуха. Срещу квотите се обявиха над двадесет страни, включително САЩ, Китай, Индия и Русия.

Вашингтон и Пекин вече забраниха със закони на своите авиокомпании да плащат европейския екологичен данък, като група американски превозвачи се опита да оспори нуждата от заплащане на парниковите квоти, но Европейския съд потвърди законността им в края на 2011 г.

Малко преди това – през ноември миналата година, Москва и Брюксел се споразумяха за отмяна на таксите за полетите на европейските компании над Сибир. Очакванията бяха през 2013 г. Русия да отмени таксите за новооткритите полите, а през 2014 г. да отмени всякакво заплащане на трасетата

Против въвеждането на парникови квоти за замърсяването на въздуха от самолетите се подписаха представителите на 29 делегации от различни страни от участващи 33 делегации в международна конференция по намалението на въглеродните емисии от гражданската авиация, състояла се в Москва на 21 и 22 февруари. С цел отмяна на екологическия данък за прелитане над Европейския съюз делегатите се разбраха да проверят дали въглеродния данък отговаря на нормите на Световната търговска организация.

Споделяне

Още от Бизнес