Русия може да пусне чужди компании до находищата си в Арктика

Арктика

Руските власти разглеждат възможността да допуснат чужди компании да разработват руските находища на нефт и газ в Арктическия шелф, съобщава "Файненшъл Таймс", цитирайки руския министър на енергетиката Александър Новак.

По думите му, правителството може да разреши на чуждестранните компании не само да участват в проекти в шелфа, но и да стават съсобственици на лицензии. В момента чеждунци могат да добиват нефт и газ в руската част на Арктика само като партньори на държавни руски компании.

 

Новак обаче уточни, че предложението за либерализация на допускането на чужди компании до шелфа се обсъжда в неговото министерство, но окончателно решение още не е взето. В момента делегация на ведомството е в Лондон, за да представя пред чужди компании програмата за развитие на руската енергетиката, предвиждаща инвестиции от трилион долара до 2020 г.

 

Според руското законодателство, право да работят в шелфа на страната, включително в Арктическия, имат само компании с държавно участие над 50 на сто и не по-малко от пет години опит в тази сфера. Фактически това са само "Роснефт" и "Газпром". "Роснефт" обаче вече договори съвместни проекти с италианската ЕНИ (ENI), норвежката "Статойл" (Statoil) и американската "ЕксънМобил" (ExxonMobile).

 

В същото време руските частни нефтени компании неведнъж са заявявали, че биха искали да работят в шелфа и дори бе съобщено, че "Лукойл" преговаря с "Роснефт" за осигуряване на достъп до шелфа срещу предоставяне на активи в Африка и Ирак. Преговорите обаче бяха спрени през септември.

Споделяне

Още от Бизнес