Русия може да вдигне забраната за внос на български билки

Русия може да вдигне забраната за внос на български билки

Руската федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол (Росселхознадзор) е готова да проучи възможността да отмени забраната за внос от България на растителна продукция с висок фитосанитарен риск, включително и билки. Това се посочва в прессъобщение на ведомството, цитирано от руската агенция ТАСС в понеделник.

Ограничението бе въведено, след като през 2015 година се появиха фалшиви български разрешителни за износ на продукти, подлежащи на карантина, припомня агенцията.

България има интерес от разширяване на търговията с Русия и снемане на ограниченията и по-специално би искала да доставя на руския пазар билки, отбелязва ТАСС.

"Росселхознадзор съобщи, че е готов в най-скоро време да разгледа възможността за възобновяване на вноса на продукция с висок фитосанитарен риск от България и поиска да му бъдат изпратени фитосанитарни сертификати. Освен това в телефонни преговори представители на "Росселхознадзор" и Българската агенция по безопасност на храните се договорили да съгласуват механизма за удостоверяване на достоверността на документите за растителната продукция, която влиза в Русия.

При преговорите българската страна е съобщила, че всички материали, получени от "Росселхознадзор", са предадени на следствените органи в България. В хода на разследването е установено, че продукцията с висок фитосанитарен риск с български сертификати не е била с български произход и компаниите и инспекторите, посочени в сертификатите, не работят в България.

В момента от страната ни в Русия се внасят растителни продукти с нисък фитосанитарен риск като суров тютюн, слънчогледови семки, сушени листа от коприва и други. През 2019 година от България са внесени 2000 тона такава продукция, посочва "Росселхознадзор".

Споделяне

Още от Бизнес