Русия може скоро да се оттегли от договора за ракетите със среден и малък обсег

Москва готви за бой ракети със среден обсег; Русия май сериозно разглежда възможността да се оттегли от безсрочния договор за тези оръжия, подписан със САЩ през 1987 г., пише в заглавие в сряда руският вестник "Независимая газета". "Отношенията между Русия и САЩ се изострят", коментира вестникът обвиненията на Щатите срещу федерацията, че нарушава ангажиментите си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (500 - 5500 км) от 1987 г., като извършва изпитания на нова ракета.

Безпокойството на Вашингтон е обяснимо. Авторитетни аналитични структури и военни експерти допускат, че в най-скоро време руската армия може да получи крилати ракети с наземно базиране и радиус на бойна употреба 2000 до 2500 километра. Според шефа на президентската администрация Сергей Иванов някои от тях могат да преодоляват всички днешни и възможните утрешни системи за противоракетна отбрана, пише изданието.

Цитирани в него експерти предсказват, че Русия ще излезе от споменатия договор в най-скоро време. Това ще позволи на Москва да парира заплахите, произтичащи от разполагането на ПРО на САЩ в Европа, твърдят руските специалисти. Напускането на договора ще осигури на Русия "повече плюсове, отколкото минуси", твърди армейски генерал Юрий Балуевски, бивш началник на Генщаба.

Коментари на други военни специалисти, цитирани в статията, правят според "Независимая газета" допустимо предположението, че Русия вече разполага с оперативно-стратегически и крилати ракети с наземно базиране, които би могла да вземе на въоръжение, ако се оттегли от договора със САЩ.

"Преди да отрежеш, трябва да премериш нещата, и то не седем, а седемдесет и седем пъти", предупреждава обаче аналитикът акад. Алексей Арбатов. Според него поуките от историята "сочат, че са безплодни опитите на които и да е държави да се самоутвърдят чрез разрушаване на международни договори".

Има по-ефикасни начини за целта, макар и не толкова прости - например рационална и пестелива военна политика, подем в икономиката, решаване на социалните проблеми. "Само така може наистина да бъде заздравен статутът на велика сила, да бъдат повишени международният престиж и сигурността на държавата", подчертава експертът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?