Русия наложи контрасанкции на Украйна

Украинският президент сравни включването в списъка на санкционираните с държавна награда

Русия наложи контрасанкции на Украйна

Русия наложи контрасанкции на Украйна, в рамките на които ще бъдат засегнати 68 компании и 322 граждани. Сред тях са синът на президента Петро Порошенко – Алексей, и бившите премиери Юлия Тимошенко и Арсений Яценюк.

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев подписа правителствено постановление, с което се въвеждат ограниченията, съобщи пресслужбата на кабинета в Москва, цитирана от ТАСС.

Контрамерките на Русия спрямо юридически и физически лица от Украйна предвиждат замразяване на некешови парични средства, бездокументни (безналични) ценни книжа и имущество на територията на Русия и забрана за прехвърляне на средства (капитали) в чужбина.

През февруари 2014 г. Украйна въведе санкции срещу 1228 физически и 468 юридически лица, сред които руски чиновници, политици, шефове на компании, журналисти, някои жители на Донбас, концернът "Алмаз-Антей", "Газпромбанк", "Аерофлот" и др. През 2017 г. Киев наложи санкции на руски компании от сферата на интернет и медиите.

Руският президент Владимир Путин подписа на 22 октомври т. г. указ за специални икономически мерки в отговор на антируските санкции на Украйна. Според документа решението е "в отговор на враждебните и противоречащи на международното право действия на Украйна, свързани с въвеждането на ограничителни мерки спрямо граждани и юридически лица от Руската Федерация", както и с оглед защита на националните интереси.

Ограниченията, наложени от Москва, обхващат съдии от Конституционния съд на Украйна, генералния прокурор, депутати от Върховната рада, едри бизнесмени, служители от президентската администрация, шефове на институции и на големи компании, известни политици националисти.

Списъкът включва Алексей Порошенко - син на украинския президент Петро Порошенко, водача на партия "Баткившчина" и бивш премиер Юлия Тимошенко, друг бивш премиер - Арсений Яценюк. Санкционираните украински предприятия са най-вече от химическата и минно-рудната промишленост.

Русия може да анулира контрамерките спрямо Украйна, ако Киев отмени своите санкции, отбелязва пресслужбата на руското правителство. Сред целите на руските контрасанкции кабинетът посочва "нормализиране на двустранните отношения" с Украйна.

Порошенко сравни с държавна награда включването в руски санкционен списък

Украинският президент Петро Порошенко сравни включването в руския списък със санкции с получаването на държавна награда и добави, че Москва трябва да изтегли войските и въоръженията си от украинска територия, вместо да се държи заплашително, предаде Ройтерс.

"В Украйна включването в този списък е като държавна награда, поне така се възприема", заяви Порошенко пред медиите на среща с германската канцлерка Ангела Меркел. "Тези, които не бяха включени в списъка, са много обидени", добави той.

Украинският президент подчерта, че руските санкции не са били неочаквани. "С малки изключения това е списък на много достойни хора", заяви той и добави, че в списъка със санкции са синът му и половината президентска администрация, мнозина депутати и членове на правителството.

Порошенко увери германската канцлерка Ангела Меркел, че държи на Минските споразумения и изрази готовността на Украйна "да спазва тези задължения, при които е нужно да се изпълнят свързаните със сигурността компоненти, за да се премине към политическите". Той посочи като пример решението на украинския парламент да удължи с една година действието закона за специалния режим на самоуправление на Донбас.

Порошенко добави, че е обсъдил с Меркел произвеждането на изборите в Донецка и Луганска област, насрочени за 11 ноември. "Това е ярко доказателство за нежеланието на Кремъл за мирно уреждане на ситуацията в Донбас. Такива явно провокативни и открито деструктивни действия на Москва противоречат както на буквата, така и на духа на споразуменията от Минск", подчерта той и заяви, че е предал на Меркел нови доказателства за предполагаемите "престъпни действия на Русия срещу Украйна".

Канцлерката каза, че през декември Германия ще подкрепи удължаването на наложените на Русия санкции, защото засега няма напредък по изпълнение на Минските споразумения. Тя добави, че Берлин се отнася много критично към изборите в Донбас и подчерта, че "те не съответстват на съдържанието на споразуменията от Минск".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят