Русия настоява, че има право да разположи ядрени оръжия в Крим

Русия настоява, че има право да разположи ядрени оръжия в Крим

Русия без съмнение е в правото си да разположи ядрени оръжия, ако е необходимо, във всяка точка от държавната си територия, включително на Кримския полуостров. Това заяви за РИА Новости Михаил Улянов, ръководител на отдела за неразпространение и контрол над въоръженията в руското министерство на външните работи, предаде ДПА.

Неотдавна Русия обяви планове да разположи в Крим десетки бомбардировачи Ту-22М3, способни да пренасят ядрени оръжия. Украйна тогава заяви, че трябва да изгради система за противоракетна отбрана, за да се защити от руско ядрено нападение.

Москва не е разкрила дали възнамерява да изпрати ядрени оръжия в Крим, но президентът Владимир Путин каза по-рано тази година, че е обсъждано такива оръжия да бъдат използвани, за да бъдат защитени руските териториални претенции към полуострова.

Миналия месец Филип Брийдлав, главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, каза, че алиансът не разполага с преки доказателства за разполагане на ядрено оръжие на полуострова.

Украйна имаше третия най-голям ядрен арсенал до 1994 г., когато подписа споразумение, с което пое ангажимент да го премахне, а в замяна получи гаранции за териториалната си цялост от Русия и от Запада.

Договорът не позволява на Русия да оборудва базирания си в Крим Черноморски флот с ядрени оръжия. Киев цитира многократно Будапещенския меморандум, молейки Запада да не позволява анексирането на Крим, който до март 2014 г. бе в състава на Украйна.

Според Улянов обаче евентуално разполагане на ядрени оръжия в Крим няма да наруши договора, тъй като Кримския полуостров вече е част от Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?